Nieuws Actueel

Moordverdachte Els Borst ontliep behandeling

Van onze redactie 26 januari 2015

Het OM vraagt daarom maandagavond om een ,,grondig en breed onderzoek'' naar de gang van zaken rond de moordverdachte en de justitiële aanpak. De man wordt behalve van de moord op Borst ook verdacht van het doden van zijn zus, die in januari in een woning aan de Oudedijk in Rotterdam om het leven is gebracht.

DNA ,,Ondanks de grote zorgen die er waren over de persoon van de verdachte, is geen behandeling opgestart'', zegt het OM in Rotterdam. Ook is destijds geen DNA-materiaal bij de verdachte afgenomen.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt in 2011 in een strafzaak wegens verboden wapenbezit te hebben aangedrongen op behandeling van de verwarde 38-jarige verdachte. Door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. daaraan te ontkomen. Van U. werd in 2011 en 2012 vervolgd voor verboden wapenbezit. Hij werd in 2011 in Rotterdam aangehouden met onder meer een Walther-pistool en een SmIth & Wesson-revolver op zak.

Verzet Hij zei indertijd bij de behandeling van zijn zaak bang te zijn voor een islamitische aanval op Rotterdam, die volgens de verdachte elk moment zou kunnen plaatsvinden. Om die reden had hij zich bewapend.

De verdachte verzette zich volgens het OM tegen psychische behandeling bij zowel de rechtbank in Rotterdam als in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.