Nieuws Actueel

Moscovici: 'Allen moeten de regels volgen'

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

De Europese begrotingsregels gelden voor alle EU-landen. "Grote en kleine landen, allen moeten de regels volgen. U kunt op mij rekenen als een eerlijke scheidsrechter.'' Dat zei de Franse oud-minister van Financiën en kandidaat-commissaris Pierre Moscovici donderdag in Brussel tijdens zijn hoorzitting voor het Europees Parlement (EP).

Moscovici is voorgedragen voor de post Economische en Financiële Zaken. Hij zal onder meer de begrotingen van eurolanden moeten toetsen. Onomstreden is die keuze niet. Als minister van Financiën van Frankrijk wist hij het tekort niet onder de Europese norm van 3 procent terug te dringen.

GeloofwaardigheidDe eerste vraag aan Moscovici ging dan ook direct over zijn geloofwaardigheid. "Hoe kunt u een portefeuille krijgen, waar u in Frankrijk in faalde?'' Moscovici pareerde dit door te stellen dat het tekort wel naar beneden is gegaan, maar dat het tijd kost om dit te doen. Ook benadrukte hij meermaals dat hij niet langer een Fransman is, maar een Europeaan. "De Europese regels en niets anders dan de regels, zullen mijn kompas zijn.''

EurogroepMoscovici zei tijdens de hoorzitting ook dat hij voorstander is van een vaste voorzitter van de eurogroep, het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden. Nu is minister Jeroen Dijsselbloem dat. Hij combineert die Europese post met het ministerschap.