Nieuws Actueel

Moskeeën zetten burgerwacht in tegen brand

Van onze redactie 3 januari 2015

mam Yassin Elforkani, van het Centraal Orgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft aangifte gedaan tegen de oproepen op Facebook. Het CMO heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd om tafel te gaan met betrokken organisaties en een risicoanalyse te geven van de veiligheid van moskeebezoekers. Elforkani zei eerder al op de Amsterdamse zender AT5 van Opstelten te willen weten wat de overheid en ,,wij daaraan moeten doen om het veilig te maken. De bezoekers zijn op dit moment niet meer veilig als ze een dienst verrichten in de moskee.’’

Aissa Zanzen van de Raad van de Marokkaanse Moskeeën zei voor de camera van de zender dat moskeeën camera’s inzetten om de gebouwen te bewaken, en een burgerwacht ,,om 's nachts de moskee in de gaten te houden’’.

Openbaar Ministerie PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch zei vrijdag dat hij wil dat het Openbaar Ministerie gaat optreden tegen de oproepen op de Facebookpagina Steun de PVV. Daar zijn reacties te vinden op de gebeurtenissen in Zweden waarin wordt opgeroepen moskeeën in brand te steken.

Elforkani zegt van moskeebezoekers vragen te krijgen wat mensen zelf kunnen doen voor de beveiliging van de moskee. Ook zijn veel ouders bezorgd over de veiligheid van hun moskeebezoekende kinderen.