Nieuws Actueel

Moskeeën maken zwarte lijst met haatpredikers liever zelf

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4797064

Het benefietgala van de stichting Rohamaa, bedoeld voor liefdadigheidsprojecten in Marokko, kwam onder vuur te liggen toen bleek dat enkele sprekers buitenlandse, salafistische imams waren.

Visa ingetrokken Het ministerie van Buitenlandse Zaken trok de visa van 3 'haatpredikers' in omdat het te veel onrust verwachtte. Rohamaa besloot daarop het gala niet voor publiek toegankelijk te maken, maar via een livestream uit te zenden op internet. Gisteren wilde een woordvoerder niet zeggen welke imams wel spreken.

Naar aanleiding van het gala kondigde minister Opstelten (Veiligheid) aan een lijst te maken met buitenlandse haatpredikers, wiens komst naar Nederland niet gewenst is. Die lijst wordt opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "We doen dat samen met politie, geheime dienst AIVD en het ministerie van Sociale Zaken. We bekijken of iemand een anti-democratische of anti-integratie boodschap verkondigt", meldt een woordvoerder.

Religieuze richtlijnen Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), waarin moskeeën zijn verenigd, komt zelf ook met een zwarte lijst. "Het is niet aan de overheid om religieuze richtlijnen te stellen. Daar zijn wij voor", zegt woordvoerder en imam Yassin Elforkani. Het CMO kijkt daarbij verder dan religieuze uitlatingen. "Een imam die Ayaan Hirsi Ali de kanker op haar tong toewenst, zoals in het verleden is gebeurd, vinden wij onwenselijk."