Nieuws Actueel

Moslima's knippen achter gesloten deuren in Zeeuwse salon

Wendy Wagenmakers 23 december 2015

Hoofddoek kapsel

Onder de hoofddoek van islamitische vrouwen zitten vaak mooie, lange haren. Alleen mag niet iedereen die zien. Bij Salon Zoya bij verzamelplaats Het Vlot in Vlissingen kunnen moslima's zich in alle privacy laten verzorgen, staat in PZC.

Helemaal achterin de voormalige basisschool in de Bloemenlaan, naast het naaiatelier, vallen zwarte lokken op de grond. De klant, die niet met haar naam in de krant wil, heeft een momentje voor zichzelf. "In oosterse landen gaan vrouwen elke dag naar de salon om hun haren te laten knippen en verven, om zich te laten ontharen en om hun nagels te laten doen. In Europa is dat niet te betalen en hier hebben alle kapsalons veel ramen, terwijl wij niet gezien willen worden."

Hoewel dat voor elke moslima anders is: de kapsters zelf dragen geen hoofddoek. Niet meer. Maar voor veel klanten is Zoya een uitkomst: de deur gaat dicht zodra iemand haar hoofddoek af doet. Knippen kost acht euro. "We zitten in het Middengebied, waar de meeste mensen niet veel te besteden hebben", beseft Fatima Iri. "Maar ook anderen zijn welkom. Laatst was hier nog een advocaat. Wij knippen iedereen."

Oók mannen, al houdt kapster Shadan Suleyman het liever bij vrouwen. Niet vanwege haar geloof, maar gewoon, omdat ze die gewend is. In haar salon in Koerdistan kwamen ook alleen vrouwen. Daarom neemt Fatima, de mannen onder handen. De kapsters doen dat overigens op vrijwillige basis. "Vanuit ons hart."

Foto: Lex de Meester