Nieuws Actueel

Moszkowicz veroordeeld dankzij Cruijff

Merlijn Ensing 28 januari 2014

Ex-advocaat Bram Moszkowicz is opnieuw veroordeeld door de tuchtrechter. De Raad van Discipline heeft dinsdag een pakket klachten van Estelle Cruijff gegrond verklaard en Moszkowicz een maand onvoorwaarelijke schorsing opgelegd.

Dat Moszkowicz vorig jaar al uit het advocatenvak werd gezet, maakt voor de tuchtrechter in de zaak-Cruijff niet uit.

Volgens de raad heeft Moszkowicz de media over haar zaak ingelicht zonder dat zij daar van wist. Bovendien klopte die informatie niet altijd. Ook heeft de ex-raadsman zijn financiële afspraken niet duidelijk vastgelegd en onnodige kosten gedeclareerd. De klacht over "excessief'' declareren heeft de raad ongegrond verklaard.

Badr HariCruijff had Moszkowicz als advocaat in de arm genomen omdat zij getuige was in de strafzaak tegen haar vriend Badr Hari. Zij heeft zich er onder meer over beklaagd dat de raadsman per se met haar in het Amstel Hotel wilde afspreken. Volgens Cruijff dreef dit de kosten onnodig op. Bovendien besprak zij haar zaak liever in de beslotenheid van Moszkowicz' kantoor. Volgens de advocaat was het juist Cruijff die in het hotel als afspreekplek verkoos, maar dat gelooft de raad niet.

OverstapCruijff stapte over naar Nico Meijering, een oude rivaal van Moszkowicz en kantoorgenoot van de advocaat van Hari, Bénédicte Ficq. Meijering kondigde dinsdag verdere stappen aan om het volgens Cruijff "onterecht betaalde geld'' van Moszkowicz terug te krijgen.

Totale demasquéVolgens Meijering draagt de uitspraak van de raad bij aan het "totale demasqué'' van zijn voormalig vakgenoot. "Een advocaat die structureel alleen zijn eigen belangen behartigt over de ruggen van zijn cliënten, doet het tegenovergestelde van hetgeen waarvoor hij is aangesteld.''

Moszkowicz werd vorig jaar van het tableau geschrapt, onder meer omdat hij contante betalingen niet opgaf bij de deken van de Orde van Advocaten.