Nieuws Actueel

MST Enschede krijgt sleutels van nieuwbouw

Van onze redactie 31 juli 2015

Ziekenhuis mst

Vrijdag dragen de bouwers officieel de sleutel van de nieuwbouw in Enschede over aan het ziekenhuis. De eerste patiënten zijn er in januari welkom.

Ruimte, daglicht en hoge open centrale ruimten domineren in de door IAA Architecten ontworpen nieuwbouw aan het Koningsplein, waar ongeveer drie jaar aan is gewerkt. De 78.400 vierkante meters vloeroppervlakte zijn binnen de afgesproken tijd en binnen het budget (circa 239 miljoen euro) gerealiseerd.

GangWare blikvangers vol technische snufjes zijn de operatiekamers op de derde verdieping, waar daglicht binnenkomt. Dat gebeurt via een ultraschone gang waar de operatiegereedschappen en andere benodigdheden worden klaargezet. Behalve elf algemene en vier thorax-ok's (voor hartchirurgie) is er straks ook een grote hybride operatiekamer. In deze kamer komt een angio-apparaat (soort röntgen), dat dotteren én bypasses aanbrengen in één operatie mogelijk maakt. Naast de academische ziekenhuizen is dit toestel nog niet veel in gebruik.

KoningspleinBuiten wordt nog hard gewerkt aan het nieuwe Koningsplein, dat stadscentrum en ziekenhuis duidelijker dan voorheen met elkaar verbindt. De verbindingstunnel tussen Van Heek-garage en ziekenhuisentree moet in december klaar zijn. De bestaande parkeergarage van het ziekenhuis is vanaf de opening van de nieuwbouw alleen nog toegankelijk voor personeel. De oudere gedeelten van de locatie Haaksbergerstraat worden in 2016/2017 ingrijpend verbouwd voor alle afdelingen waar geen bezoekers en patiënten komen.

InvullingAls deze operatie achter de rug is, komt het ziekenhuisgedeelte aan het Ariënsplein (voormalig Stadsmaten) vrij. Het ziekenhuis gaat dit 2,5 hectare grote terrein verkopen en heeft daarover een intentieverklaring getekend met de gemeente Enschede en een investeringsfonds van de provincie. Of de kluwen van gebouwen uit diverse decennia blijven staan en welke invulling het terrein krijgt, is nog niet bekend.