Nieuws Actueel

Multimiljardair Warren Buffet knijpt 'm

Rik Nizet 2 maart 2015

Warren buffet gooien miljardair middelgroot

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse multimiljardair Warren Buffett, heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar fors minder winst geboekt. Het nettoresultaat daalde vergeleken met een jaar eerder met 17 procent tot 4,16 miljard dollar (ruim 3,7 miljard euro), meldde het bedrijf zaterdag.

Berkshire verdiende minder met zijn verzekeringsondernemingen. In het derde kwartaal zag Berkshire de winst ook al teruglopen. Superbelegger Buffett moest toen vooral inleveren op zijn investeringen in de Britse supermarktketen Tesco.

In het tweede kwartaal vorig jaar schreef het bedrijf nog een recordwinst van 6,4 miljard dollar. De totale winst over 2014 nam licht toe tot 19,9 miljard dollar, van 19,5 miljard in het voorgaande jaar.

Tachtig ondernemingenBerkshire Hathaway kwam vijf decennia geleden in handen van de nu 84-jarige Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium. Berkshire is tegenwoordig een holding met belangen in meer dan tachtig ondernemingen, waaronder verzekeraars, banken, retailers, nutsbedrijven, General Electric, Heinz en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (BNSF).

Er wordt al jaren gespeculeerd over de mogelijke opvolgers van Buffet. De topondernemer herhaalde zaterdag in een verklaring dat hij de ,,juiste persoon'' hiervoor heeft gevonden. Maar wie dat precies is, maakte hij niet bekend.