Nieuws Actueel

Multimiljardair Warren Buffett heeft 'n zorgenkindje

Rik Nizet 10 november 2014

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse multimiljardair Warren Buffett, zag zijn winst in het derde kwartaal een stuk teruglopen. Superbelegger Buffett moest flink inleveren op zijn investeringen in de Britse supermarktketen Tesco.

De nettowinst daalde op jaarbasis van 5,05 miljard dollar tot 4,62 miljard (ruim 3,7 miljard euro). Dat komt neer op een winstval van bijna 9 procent, aldus het bedrijf in een verklaring. Buffett, die zijn belang in Tesco recent verkleinde tot minder dan 3 procent, ziet deze investeringen ook als een van zijn grootste vergissingen ooit.

BoekhoudschandaalMede door een boekhoudschandaal kreeg het aandeel Tesco dit jaar stevige klappen. Alleen al in september verloor de grootgrutter als gevolg van de malversaties circa 3 miljard pond aan beurswaarde. Ook de inmiddels 84-jarige Buffett verloor daardoor honderden miljoenen. In het derde kwartaal moest zijn bedrijf wel 678 miljoen dollar op Tesco afschrijven.

HoldingBerkshire Hathaway is een holding met belangen in meer dan 80 ondernemingen, waaronder verzekeraars, banken, retailers, nutsbedrijven, General Electric, Heinz en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (BNSF). In het tweede kwartaal dit jaar schreef het bedrijf nog een recordwinst van 6,4 miljard dollar.