Nieuws Actueel

Munsterhuis Hengelo verkoopt F1-racewagen van Jean Alesi

Van onze redactie 18 juni 2015

Ferrari2emiel

De racewagen stond een paar jaar geleden nog als pronkstuk in het enige echte Ferrarimuseum in Maranello. Nu is de Ferrari in het bezit van een liefhebber, die anoniem wil blijven en hem bij Munsterhuis heeft gestald. „De auto staat niet officieel te koop, maar mag wel weg voor een goed bod”, zegt Rob Slot, salesmanager bij Munsterhuis.

VakkennisVoor de koper is het geen kwestie van starten en rijden (van 0 naar 100 in amper 5 seconden, overigens). Het vereist vakkennis. Mogelijk moet er voor de eerste keer een fabrieksteam van Ferrari overkomen. Want er is een uitgebreide warm-up procedure nodig voor de 12 cilinder tot leven gewekt kan worden.

MotorDe motor is ontworpen voor permanent hoge snelheden, en dus dito temperaturen. Te koud starten ruïneert de krachtbron. Het watersysteem in de auto, maar ook de olie moet vooraf opgewarmd worden met speciale apparatuur. Het cilinderblok moet minimaal naar 60 graden. Daarna volgt nog - als in een vliegtuig - een check van alle elektrische systemen. Het uiteindelijke starten gebeurt met een externe startmotor. En dan nog. De motor heeft drie races te verduren gehad; met 1000 kilometer is die aan revisie toe. De geschatte kosten daarvan: een kleine ton.

CircuitsLaatste belemmering voor een stukje rijden. Je kan en mag met deze F1 niet de gewone weg op, maar alleen op circuits.

Bekijk hieronder een paar foto's van deze bijzondere bolide.