Nieuws Actueel

Musea in Achterhoek slaan handen ineen

Van onze redactie 7 augustus 2015

Museum de Scheper Emiel Muijderman

De Achterhoek kent een breed aanbod aan musea. Van modern realisme tot middeleeuwse kunst, van sierkunst tot modern-klassieke kunst en musea met diverse thema's zoals oorlog en natuurhistorie. Lang niet alle musea zijn bekend bij het grote publiek, dat wel massaal naar Amsterdam of Den Haag reist voor een bijzondere expositie.

Publiekstrekkers Stichting Achterhoek Toerisme wil daar verandering in brengen. Met de vier grote publiekstrekkers in de regio (Villa Mondriaan in Winterswijk, Museum More in Gorssel, Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg en Lalique Museum in Doesburg) is een campagne opgezet om het aanbod van musea in de Achterhoek te presenteren. Eerst komt er een gezamenlijke brochure, gevolgd door een website waarop de twintig deelnemende musea voorgesteld worden. Middels een crossmediale campagne wordt het aanbod nog eens extra onder de aandacht gebracht. Dat zal vermoedelijk volgende maand gebeuren.

Afwachten Er zijn meer musea benaderd dan er nu deelnemen. Er komt weliswaar geld uit fondsen, maar ook musea moeten een financiële bijdrage leveren en sommige wachten eerst liever af hoe het project zich ontwikkelt. Ook zijn er musea die hun eigen koers uitstippelen, laat Björn de Voer van Achterhoek Toerisme weten.

Breder publiekHij hoopt dat de samenwerking tussen de musea ertoe leidt dat deze hun slagkracht vergroten en zichtbaar worden voor een breder publiek. Het decor van de Achterhoek is verder ook nog eens uitermate geschikt voor mensen om te recreëren en om meerdere dagen te verblijven.In de afgelopen jaren ontwikkelde het museumaanbod in de Achterhoek zich sterk. In 2011 kwam het Lalique Museum in Doesburg, met werk van de glaskunstenaar René Lalique. Een jaar later opende prinses Beatrix Villa Mondriaan in Winterswijk. In 2014 werd door het koninklijk paar innovatiecentrum ICER geopend in Ulft. In juni van dit jaar opende in Gorssel het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme met doeken van Carel Willink en Charley Toorop.

Foto: Emiel Muijderman