Nieuws Actueel

‘Museum Buurtspoorweg Haaksbergen is perfecte plek voor werkzoekenden’

Van onze redactie 30 september 2015

Museum Buurtspoorweg Emiel Muijderman

Ruim een jaar geleden zochten het Werkplein in Enschede en de Sociale Maatschappelijke Dienst al contact met het bestuur van de MBS. Volgens het museum en de twee werktraject organisaties is professionele en vrijwillige hulp zeker nodig. Ook omdat de MBS de toeristische attractie verder wil uitbreiden. Daarnaast moet het museum rendabel blijven. Het onderhoud van de treinen en de herstelwerkzaamheden kosten veel geld.

Positieve reacties Raadslid Eric van der Aa (CDA) stelde vorige week in de vergadering van de Enschedese stadsdeelcommissie West voor om onderzoek te doen naar de mogelijkheid werklozen bij het MBS werkervaring te laten opdoen. Met dit plan van het CDA-raadslid snijdt het mes aan twee kanten. Werkzoekenden verbreden hun kansen op de arbeidsmarkt en de MBS smukt de toeristische waarde van het museum op. Op uitnodiging van het museum is de CDA-fractie op bezoek geweest bij het museum in Boekelo. Dat leidde tot positieve reacties. Volgens het CDA is het project uitermate geschikt voor mensen die geen baan hebben op dit moment. Voor hen is het een kans om ervaring op te doen, waardoor ze hun kans vergroten op het vinden van een reguliere baan.Coördinatie Wel is het zo dat de 'oude' plannen van het Werkplein (project Wijkgilde in West) en Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede en Haaksbergen (SMD) tot nu toe spaak liepen. Grootste probleem is de coördinatie van de vrijwilligers en werkzoekenden. Volgens de voorzitter van het museum, Jan Astrego, zijn het aardige plannen van het CDA en Werkplein, maar leveren die nog niet direct een concrete invulling op.

Tekort aan vrijwilligers Museum Buurtspoorweg kampt met een tekort aan vrijwilligers. Om de boel draaiende te houden zijn alle bijdragen welkom. Die zijn vooral nodig omdat het museum de openingstijden wil verruimen, zodat zij meer bezoekers trekken. Ook zijn er plannen om de horeca weer in eigen beheer te houden. "Maar ook hier zijn professionals voor nodig", vertelt Astrego.

Het Werkplein en SMD bieden de MBS ondersteuning aan. Maar het museum heeft aangegeven hier nog over na te denken. Wel zegt Astrego het plan van de CDA-fractie 'heel lovenswaardig te vinden'.

Foto: Emiel Muijderman