Nieuws Actueel

Mysterieus spookschip vol ratten gevaar op zee

Bram de Vrind 24 januari 2014

Een verlaten cruiseschip vol kannibalerende ratten vormt volgens de Britse krant The Independent een gevaar op zee.

Het gaat om cruiseship van 1.565 ton, de Lyubov Orlova. Het spookschip is vorig jaar losgeslagen toen het vanuit Canada naar de Dominaanse Republiek werd gesleept. De Canadese overheid had het schip in beslaggenomen, nadat de eigenaar een schuld van 250.000 niet langer kon betalen. De Canadezen wilden de schuld inlossen door het schip te verkopen aan een schroothandel in de Caraïben. Maar daar kwam het schip dus nooit aan.

De Canadese autoriteiten besloten geen zoekactie te organiseren toen het schip op drift raakte op de Atlantische Oceaan.

SignaalEr wordt gespeculeerd dat de Lyubov Orlova simpelweg is gezonken. De reddingsboten van het schip waren ontworpen om een signaal te verzenden vanaf het moment dat ze contact maken met het zeewater. In maart van vorig jaar werden twee signalen opgepikt. Het is echter de vraag of die authentiek zijn.

Pim de Rhoodes, een Belgische bergingjager, speurt naar de Lyubov Orlova voor de Britse kust. Volgens hem moet het schip nog ergens ronddobberen. "Er zullen een hoop ratten op het schip zitten die elkaar zullen gaan opeten als het voedsel aan boord op is. Als ik aan boord kom, zal ik de boel moeten volspuiten met gif."

WaakzaamHet hoofd van de Ierse kustwacht, Chris Reynolds, verwacht ook dat het schip nog niet is vergaan. "Er zijn de afgelopen maanden flinke stormen geweest, maar het vergt heel wat om een groot schip te laten zinken", zegt hij. "We moeten waakzaam blijven."