Nieuws Actueel

Mysterieuze shoppers bespieden ondernemers

Van onze redactie 9 december 2015

Baantjer de cock vledder anp

De gemeente Amsterdam gaat naast reguliere handhavers ook anonieme toezichthouders inzetten om hardnekkige overlast bij bijvoorbeeld horeca, souvenirshops en massagesalons tegen te gaan.

De gemeente neemt hiermee een volgende stap om moeilijk te constateren overtredingen aan te pakken. Anoniem betekent in dit geval dat toezichthouders zich niet altijd meteen bekend hoeven te maken en zich in sommige situaties mogen voordoen als een klant of toerist. Een ritje maken met een taxi om te kijken of de meter wel wordt aangezet of een taxi aanhouden om te controleren of de rit vanwege de korte duur niet wordt geweigerd, kunnen tot de werkzaamheden behoren, maar de handhavers kunnen ook worden ingezet om massagesalons op heterdaad te betrappen bij illegale prostitutie.

De anonieme handhavers richten zich op ernstige overtredingen in de taxibranche, de illegale passagiersvaart (snorders op het water), souvenirshops, horeca, avondwinkels, maar ook op horecadeurbeleid (discriminatie), woonfraude, illegale hotels, de prostitutiebranche (inclusief escorts) en massagesalons. “Ze kunnen goed worden ingezet om snel en effectief op te treden op plekken en in situaties waarin iemand in uniform minder zicht heeft,” zegt een woordvoerder van de gemeente. Ze gaan naar de plekken waar de overlast het grootst is. “Lukraak controleren is dan niet meer nodig.”

De verbeterde afspraken zijn door het college van b. en w. vastgelegd in een ‘stedelijk kader anoniem toezicht’. De toezichthouders mogen niet aan ‘uitlokking’ doen: ze mogen niet vragen om verboden diensten die niet van tevoren openlijk worden aangeboden. Sinds twee jaar richt de gemeente zich op flexibelere handhaving. De gemeente noemt het anonieme toezicht daarin ‘een waardevolle aanvulling en een logische stap in de verdere professionalisering’. Doel is het gedrag van mensen in de overlastgevende branches te veranderen, waardoor minder mensen er last van hebben en er minder overtredingen worden gemaakt.

De gemeente zet ook nu al op een beperkt aantal dossiers af en toe anonieme toezichthouders in. De undercover handhaver kan iemand zijn van het stadsdeel – een buitengewoon opsporingsambtenaar, maar ook een extern ingehuurde mysteryguest. Naast de anonieme toezichthouders blijven agenten in uniform gewoon hun werk doen als reguliere handhavers.