Nieuws Actueel

Na 10 cao-rondes dreigen ziekenhuisacties

Van onze redactie 25 november 2014

Een eindbod van de NVZ werd door de onderhandelaars namens de werknemers terzijde gelegd. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.

De NVZ zei na afloop ,,verbijsterd'' te zijn over de opstelling van de bonden, die zij kwalificeert als ,,halsstarrig''. Volgens de ziekenhuizen zit in hun eindbod een loonsverhoging van opgeteld 5,25% verwerkt. Voor zorgpersoneel dat onregelmatig werkt, zou daar nog eens gemiddeld 1% bijkomen.

Eindbod Abvakabo stelt daartegenover dat NVZ de onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen abrupt heeft beëindigd door een eindbod neer te leggen ,,dat het daglicht niet kan verdragen''.

,,Nu de NVZ niet verder wil onderhandelen, moeten we overgaan tot acties om alsnog een goede cao af te dwingen”, zegt onderhandelaar Elise Merlijn namens Abvakabo FNV.

Mager Volgens de bond is geen sprake van een ruime loonsverhoging, zoals de ziekenhuizen stellen. Abvakabo FNV spreekt van een magere loonsverhoging met een looptijd van 36 maanden. ,,Voor 2014 biedt de werkgever zelfs 0,0 procent'', aldus de bond. Verder zou de NVZ werkgeversbijdragen voor ziektekostenverzekeringen en secundaire arbeidsvoorwaarden drastisch willen verslechteren.

De werknemers keren zich bovendien tegen flexibele contracten. Merlijn: ,,Als het aan de werkgever ligt, zien we steeds meer draaideurmedewerkers in de ziekenhuizen.''