Nieuws Actueel

Na 18 jaar in Nederland alsnog uitgezet naar Afghanistan

Van onze redactie 5 januari 2015

Vader Feda (54) is op weg naar Kaboel, 18 jaar nadat hij met zijn gezin vluchtte. Marechaussees hebben hem het vliegtuig in gezet, terwijl Tamana met haar spandoeken een laatste poging deed de uitzetting te voorkomen.

Nieuw thuis gevonden in Heeze

In 2006 leek het er nog op dat het vluchtverhaal van de Afghaanse familie tot een goed einde kwam. Vader, moeder en drie kinderen hadden in Heeze een nieuw thuis gevonden. Vader werkte in de groenvoorziening, de kinderen gingen naar school, ze volgden goede opleidingen én nu zouden ze dan zelfs een paspoort krijgen.

Verblijfsvergunning ingetrokken

Negen jaar na hun vlucht uit Afghanistan waren alle naturalisatieprocedures doorlopen. Maar tot hun verbazing trok de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de verblijfsvergunning van vader in. Bij de screening voor zijn eerste Nederlandse paspoort ontdekte de IND dat Feda Amiri in Afghanistan als officier bij de veiligheidsdienst gewerkt had. Volgens een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken uit 2000 was hij daarmee schuldig aan oorlogsmisdaden. Moeder en de drie kinderen kregen wel een paspoort.

„Mijn vader was daar bij de politie, hij had niets te maken met schendingen van mensenrechten”, zegt Tamana. De hele groep wordt over één kam geschoren, stelt advocaat Bart Toemen, die het gezin bijstaat. Maar de persvoorlichter van de IND is resoluut: alle gevallen worden individueel getoetst.

Lees dinsdag meer (via e-paper of Blendle)