Nieuws Actueel

Na 70 jaar valt het doek voor slagerij Kempen in Lent

"Echt kicken." Geert van Kempen (68) glundert. En herhaalt wat hij zojuist verteld heeft. Over alle bedreigingen die zijn slagerij heeft doorstaan. "Echt kicken dat je al die gasten overleeft", zegt hij tegen De Gelderlander.

Eric Reijnen Rutten 23 september 2016

Slager Lent

'Al die gasten' zijn de supermarkten die er in de loop der jaren zijn bijgekomen. Grote zaken, met uitgebreide vleesafdelingen. "Ik weet nog dat hier Jan Linders openging. Die dag hadden we maar drie klanten in de zaak. Ze zijn allemaal teruggekomen."

SlagersnestGeert en Corry van Kempen stoppen ermee. Op 1 oktober sluit hun slagerij aan de Schoolstraat in Lent. Na 70 jaar: zijn vader is er in 1946, een jaar na de oorlog, begonnen.

Vader zat eerder aan de Griftdijk, bij die andere slager Van Kempen: een neef. "Hij kwam uit een heel slagersnest. In de Molkenboerstraat, de Augustijnenstraat, de Hertogstraat zaten allemaal Van Kempens.

Zelf wilde Geert eigenlijk supermarktmanager worden. "Ik was helemaal gek van de supermarkt."

Hij volgde er diverse opleidingen voor. Maar een proefperiode van twee maanden bij de toenmalige supermarktketen De Gruyter maakte hij niet eens vol. "Het was toch niet wat ik zocht."

Hij ging bij zijn vader in loondienst, om uiteindelijk in 1979 de zaak over te nemen. Bijzonder: van slachten houdt hij niet. "Heb ik zelfs een hekel aan." Nee, laat Geert maar worsten maken, vlees roken, bereidingen van het vlees bedenken en maken.

TrotsWat dat betreft werd hij door de veranderende behoefte van de klant op zijn wenken bediend. "Mensen willen steeds meer specials, eten niet meer twee dagen hetzelfde. Vroeger kochten ze een stuk vlees waar ze bij wijze van spreken de hele week aan zaten te trekken. Nu willen mensen steeds vaker dat vlees gekruid, gemarineerd is, is het assortiment groter en bewerkelijker geworden." De verkoop doet Corry samen met een winkelmeisje. "Ik ben meestal achter."

De keurslager laat vol trots 'achter' zien. De pekelkelder waar de hammen in worden bereid. De rookkast waar met zaagsel worsten worden gerookt. Stoere apparaten om gehakt te maken, worsten te draaien, en wat al niet meer.

"Ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Mensen zeggen nu tegen me: "Ga je nu lekker genieten?' Maar dat vind ik zo'n klets. Ik vind werken ook leuk."

Maar hij kon de slagerij nu goed verkopen - het wordt een woonhuis. En die zekerheid gaf de doorslag. Zijn kinderen wonen in het westen, een opvolger is er niet. "Ik vind het ook wel jammer hoor. Deze week stond er nog een vrouw op de stoep die hier echt al 50 jaar komt. Stond echt te huilen."Het is ook jammer voor Lent. "Hier zaten ooit 24 winkels. Nu heb je alleen nog een fietsenmaker en een bakker."

Hij is nog flink aan het werk, de laatste weken. Klanten bestellen voorraadjes van hun favoriete vlees. "En ik wil zelf ook wel een voorraadje van mijn eigen rookworst hebben om in elk geval de winter mee door te komen."