Nieuws Actueel

'Na BNP Paribas andere banken aan de beurt'

Rik Nizet 2 juli 2014

Na de recordboete die de Amerikaanse justitie aan BNP Paribas heeft opgelegd vanwege het overtreden van sancties, kunnen ook andere Europese banken vrezen voor maatregelen. Tegen verscheidene financiële instellingen lopen al onderzoeken, maar of die ook zullen resulteren in torenhoge boetes is nog onduidelijk, zeggen analisten.Lees ook:Schikking Paribas erg dichtbij

BNP Paribas ging maandag akkoord met een boete van 8,9 miljard dollar en bekende schuld aan het schenden van sancties tegen landen als Iran en Sudan.

Onder meer tegen de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole lopen al enige tijd onderzoeken van de VS. Société Générale betaalde in 2011 een kleine boete in verband met verboden transacties met Iran, maar zei toen dat daarmee de kous niet af was.

Ook de Duitse Commerzbank is al enkele jaren in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten, evenals het Italiaanse UniCredit. Beide banken lieten eerder weten niet te kunnen inschatten waar de onderzoeken op uit zullen draaien.