Nieuws Actueel

Na de poepluiers gaat Almelose ondernemer voor paardenmest en -gebit

Van onze redactie 4 september 2015

Marlousvoskamp emielmuijderman

Van jongs af aan is Marlous Meinders een zogeheten ‘paardenmeisje’. Haar droom was om, later als ze groot was, veearts te worden. Dat ideaalbeeld vervaagde naarmate de jaren verstreken en de Almelose ging werken als fysiotherapeute. „Het werk vond ik erg leuk”, vertelt ze. „Wat me tegen ging staan is dat de fysiotherapie kapot wordt gemaakt door zorgverzekeraars. Zes jaar geleden ben ik er daarom mee gestopt. Ik kreeg drie kinderen in tweeënhalf jaar tijd en wilde na een rustperiode een baan in een andere sector.”

PaardengebitsverzorgerDat was het moment dat het paardenbloed zich weer meldde. Bij paardentandarts Peter Helthuis volgde ze de opleiding tot paardengebitsverzorger. „Het is een vrij beroep. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen vragen of de gebitsbehandelaar daadwerkelijk gecertificeerd is”, zegt ze. “Mijn taak is het verlossen van pijnklachten en het weer in balans krijgen van het gebit zodat het paard dit effectief kan gebruiken.”

OnderhoudDaarvoor wordt de zogenaamde driepuntsbalans gebruikt, vertelt de paardengebitsverzorger. „Daarmee zorg je voor een gelijkmatige druk op kiezen, snijtanden en kaakgewrichten. Paardentanden en -kiezen blijven 18 jaar lang twee tot vier millimeter per jaar doorgroeien wat gedegen onderhoud van cruciaal belang maakt. Als er gebitsproblemen zijn, is dat te merken aan het gedrag van een paard. De eetlust is bijvoorbeeld slecht, vermagering treedt op, ze schudden met het hoofd en het dier kan uit neus of mond gaan stinken. Ze reageren geprikkeld wanneer ze bereden worden of willen het bit niet in.” Daarom houdt ze zich ook bezig met ‘bitfitting’. „Dit betekent dat ik uitzoek welk bit het beste bij de mond van het paard past omdat alle monden verschillend zijn”, zegt Meinders.

Noodzaak „Gelukkig zijn steeds meer paardeneigenaren zich bewust van de noodzaak voor goede gebitsverzorging bij de dieren. Meestal beveel ik eens per jaar een behandeling aan. Tenzij de paarden nog wisselen, tot een jaar of vijf, in dat geval adviseer ik een halfjaarlijks consult. De paarden behandel ik op locatie.”Inmiddels werkt de 39-jarige onder de naam Meinders Horsecare als gecertificeerd zelfstandig ondernemer. Bewust koos ze voor de naam ‘horse care’ want Marlous onderzoekt meer van het paard dan alleen het gebit. „Ik doe tevens mestonderzoek”, vertelt ze. „Steeds meer paarden zijn resistent tegen ontwormingskuren. Door het onderzoeken van de mest kan ik zien of het wormeieren bevat, wat voor soort het is en welk ontwormingsmiddel ervoor gegeven kan worden. Mijn baan is enorm veelzijdig en ik geniet ervan. Met de ommezwaai ben ik echt de juiste weg ingeslagen. Ik zie het helemaal niet als werk.”

Foto: Emiel Muijderman