Nieuws Actueel

Na Grexit komt 'Spaxit' en 'Itaxit'

Lotte Grimberg 9 juni 2015

Als Griekenland uit de eurozone zou vertrekken, kunnen Italië en Spanje volgen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

"Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn. Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor Europese belastingbetalers enorm'', waarschuwde Tsipras in de krant.

De premier zei verder dat een deal met de internationale schuldeisers mogelijk is, mits zij afzien van bepaalde eisen waaronder een verlaging van de pensioenen. Tsipras heeft waarschijnlijk woensdag in Brussel een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om verder te overleggen.

SchuldeisersVrijdag haalde Tsipras nog hard uit naar de schuldeisers. Volgens hem zijn hun plannen voor een deal met Griekenland onrealistisch en absurd en zal hij niet instemmen met de voorstellen. Dinsdag liet de Griekse overheid weten eigen voorstellen te hebben ingediend bij Brussel voor een schuldendeal. Athene wacht nu op een reactie van de crediteuren.

EurozonePersbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van ingewijden dat Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble van mening verschillen over een oplossing voor Griekenland. Merkel zou bereid zijn concessies te doen om de Grieken in de eurozone te houden vanwege geopolitieke zorgen. Schäuble zou juist bereid zijn Griekenland uit de euro te laten gaan, tenzij het land maatregelen neemt om zijn plek in de eurozone voor de lange termijn veilig te stellen.