Nieuws Actueel

Na NIOZ blijft ook Imares vrijwel zeker in Yerseke

Van onze redactie 18 juli 2015

Image 4731905

Dat zegt algemeen directeur Martin Scholten van Imares. Goed nieuws voor Zeeland en Yerseke, want het dreigende vertrek van buurinstituut NIOZ lijkt sinds deze week eveneens afgewend, alhoewel een definitief besluit pas na de zomer valt. De intentie van het NIOZ heeft geen rol gespeeld bij de afweging van Imares, laat Scholten weten.

Niettemin lijken de 100 arbeidsplaatsen van NIOZ (70) en Imares (30) voor Zeeland niet langer op de tocht te staan. Maar net als bij het NIOZ, staat het behoud van Imares nog niet vast. Scholten is wel 'zeer optimistisch' na een overleg met de schaal- en schelpdiersector en de provincie. "We zijn het eens over een intensieve samenwerking. Daarvoor zullen we een convenant sluiten. Ik verwacht dat dat eind augustus gereed is."

Het voornemen van Imares om de Zeeuwse vestiging op te heffen, is een kwestie van geld. Provincie, kennisinstellingen, natuurclubs, visserijorganisaties en Kamerleden hebben daarna driftig gelobbyd om NIOZ en Imares te redden voor Zeeland. Met hun vertrek zou de provincie de enige onderzoeksinstellingen met een internationale faam verliezen.

Volgens Scholten heeft de lobby gewerkt. Duidelijk is dat de vragende partijen - provincie en schelpdiersector - toezeggingen hebben gedaan over te verstrekken onderzoeksopdrachten.