Nieuws Actueel

Naar de super op eerste kerstdag

Diede Hoekstra en Bart-Jan van Rooij 21 december 2015

Supermarkt Kerst

In zeker acht van de 22 gemeenten in de regio is de plaatselijke buurtsuper op eerste kerstdag gewoon geopend.

Op eerste kerstdag nog even de laatste boodschappen doen voor het diner, het kan bij steeds meer supermarkten in de regio. Van de drie grootste grootgrutters zijn er in de regio op eerste kerstdag in totaal 23 winkels open. Dat blijkt uit gegevens van Albert Heijn, Jumbo en Plus.

Opvallend is dat Albert Heijn alleen in Eindhoven met vijf winkels en twee kleinere 'to-go-filialen' open is. De Albert Heijns in alle andere gemeenten in Zuidoost-Brabant blijven gewoon dicht. Ook in Helmond. Terwijl daar op eerste kerstdag wél vier Jumbo's hun deuren openen.

In acht van de 22 regiogemeenten kunnen inwoners volgende week op eerste kerstdag hun boodschappen dan bij één van de drie grootste supermarkten. Vooral Jumbo doet met vijftien geopende winkels een flinke duit in het zakje. "Als het in de gemeente is toegestaan, willen veel franchisenemers open", zegt een woordvoerder van Jumbo. Problemen om aan personeel te komen, zijn er niet. "Veel medewerkers vinden het leuk om tijdens een deel van de feestdagen te werken. De sfeer in de winkels is dan extra bijzonder."

Niet meer heiligOok in de rest van het land is eerste kerstdag al lang niet meer heilig. Uit een inventarisatie van Distrifood blijkt dat bijna 400 winkels de deuren openen. Vorig jaar waren dat er nog 200 en in 2013 slechts honderd. Op tweede kerstdag zijn er dit jaar bij elkaar wel 2.200 filialen open. Ook in deze regio is het grootste deel van de supermarkten dan open. Van prijsvechters zoals Lidl en Aldi zijn landelijk maar een handvol filialen open op eerste kerstdag.

De Plus in Leende is zowel op Eerste als Tweede Kerstdag geopend. Volgens eigenaresse José Smetsers na lang wikken en wegen. "Het is voor ons de eerste keer dat we op eerste kersdag open gaan. Klanten kunnen dan nog de laatste boodschappen doen of artikelen halen die ze zo vers mogelijk willen gebruiken. En het is ook een beetje strategie", zo vervolgt Smetsers. "Als wij dicht blijven, gaan de klanten naar de concurrent." Overleg met Plus was volgens Smetsers niet nodig. "We zijn een zelfstandige winkel. We bepalen zelf ons beleid qua openingstijden. We zijn de enige Plus in de regio die eerste kerstdag open is." Het personeel was volgens de eigenaresse zo geregeld. "Personeel komt graag werken omdat ze extra salaris krijgen op een feestdag." Smetsers verwacht dat steeds meer supermarkten in de toekomst beide kerstdagen open gaan. "De ervaring leert dat wie er aan begint, niet meer terug kan. Dat zie je ook op de zondag."

Van Albert Heijn zijn er in Eindhoven vijf filialen en twee AH to go's open op eerste kerstdag. Ricardo Bosman, manager van het filiaal aan de Insulindelaan, kreeg vorig jaar al vragen waarom zijn winkel niet open was. "We hadden net uitgebreid van 900 naar 1.800 vierkante meter. Klanten waren echt verbaasd dat we dicht waren." De AH in Tongelre is tot 20.00 uur open. Rond die tijd zitten veel gezinnen al aan het kerstdiner. Toch had Bosman weinig moeite om het rooster rond te krijgen. "We hebben relatief veel personeel uit andere culturen. Die vieren helemaal geen kerst."