Nieuws Actueel

Nacht de cel in om adoptiehond

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 4791983

Exact een jaar geleden stonden vier politiemannen voor de deur van de Middelburgse Loes Wijgman. Ze werd verdacht van verduistering. Van een hond. Het werd het begin van een absurd etmaal waarin ze het vertrouwen in de politie totaal verloor.

Een jaar later heeft Wijgman, als ambtenaar werkzaam bij de provincie, een klacht ingediend tegen de politie. "Ik voel me in mijn eer en goede naam aangetast."

In haar woning aan de Jodengang, een van de smalste straatjes in de stad, doet ze haar verhaal.

Wijgman heeft al jaren contact met de stichting 2ndhand4footers, die voor zwerfdieren uit Portugal een nieuw thuis probeert te zoeken. Zelf heeft ze twee katten en een grote Portugese berghond. Een kennis uit Middelburg heeft haar gevraagd om te bemiddelen bij een adoptie van een hond. Eind februari 2014 komt een adoptiehond op proef bij de kennis, maar al na anderhalve dag loopt de hond weg. De kennis en Wijgman gaan zoeken. Wijgman maakt flyers. Na acht dagen weet iemand de hond tussen Koudekerke en Middelburg te vangen. Hij belt Amivedi (waar de weggelopen hond is gemeld door zowel de 'adoptant' als Wijgman). Amivedi neemt contact op met Wijgman, nadat ze bij de kennis geen gehoor heeft gekregen. Na overleg met 2ndhand4footers besluit Wijgman de hond bij zich te houden om aan te sterken. Zij heeft zelf een hond en dat is vertrouwd voor de weggelopen Ashley die altijd bij andere honden in de buurt is geweest.

De kennis komt vervolgens langs om de hond mee te nemen. Volgens Wijgman is 2ndhand4footers nog eigenaar van de hond - de eigendomsoverdracht had nog niet plaatsgevonden - en wil de stichting dat de hond bij Wijgman blijft. "Ze is daarop vertrokken met de mededeling dat ze er werk van ging maken."

En dan komt de politie in actie. Wijgman wordt naar eigen zeggen die maandagavond 3 maart 2014 als een crimineel afgevoerd op verdenking van verduistering van een hond. Achttien uur later, na een onaangenaam verblijf in de cel, laat de officier van justitie haar gaan. De stichting is inderdaad eigenaar van de hond. Wijgman wordt ontslagen van rechtsvervolging. "De officier zei dat een dergelijke situatie niet in het strafrecht thuishoort en dat zij het ook betreurde dat ik de nacht in Torentijd heb moeten doorbrengen." Thuisgekomen zet ze op papier wat haar is overkomen.

Eén telefoontje naar de rechtmatige eigenaar had veel ellende voorkomen. Hoewel: "Achteraf hoorde ik dat twee mensen van 2ndhand4footers naar de politie hadden gebeld om uitleg te geven over de eigendomssituatie."

Het is inmiddels een jaar geleden. Waarom dient ze nu pas een klacht in? "Ik heb lang gedacht: ik laat het rusten. Maar ik heb er nog altijd last van. Ik wil gewoon niet dat ze hiermee wegkomen."

De hond die de aanleiding was voor alle commotie is een paar maanden bij Wijgman gebleven om te socialiseren. Inmiddels heeft het dier een nieuw thuis.