Nieuws Actueel

Nachtmerrie voor Goddelijke Kanaries

Rik Nizet 9 juli 2014

Een prachtige droom van ruim 200 miljoen Brazilianen eindigde dinsdag in een vreselijke nachtmerrie. Op weg naar de zesde wereldtitel ging de gastheer van het WK voor eigen publiek ongekend hard onderuit tegen Duitsland (1-7).

De cijfers: Nederland - ArgentiniëSpecial WK 2014WK 2014 Uitslagen en speelschemaBrazilië stuitend zwakZoals bij alle wedstrijden van Brazilië op de mondiale eindronde lag het hele land plat tijdens de eerste halve finale. Zelfs in groot São Paulo, goed voor 24 miljoen inwoners, stonden er voor een paar uur geen files. Wie keek er nu niet naar de Seleção?

Alles wijkenNiets maar dan ook echt niets is zo belangrijk als voetbal is in Brazilië. Voor een wereldtitel in eigen land moest alles maar dan ook echt alles wijken. Ruim 3 miljard euro stopte de overheid in het WK. Dat is veel geld voor een land waar mensen niet voor een noodzakelijk bezoek naar een ziekenhuis kunnen en waar goed onderwijs alleen voor rijke inwoners betaalbaar is.

ProtestenIn de aanloop naar het WK protesteerden tientallen miljoenen Brazilianen tegen de hoge kosten van het WK. De demonstraties verloren aan kracht tijdens de eindronde, ook omdat het elftal van bondscoach Felipe Scolari bleef winnen. Heel Brazilië vierde de afgelopen weken feest, na weer een zege van de nationale ploeg. Voetbalcarnaval was het, overal.

Zondag de 13e moest een geluksdag worden voor alle Brazilianen. In het Maracana-stadion wilden ze de nederlaag van de WK-finale van 1950 tegen Uruguay (1-2) wreken. Eerst moest er in de halve eindstrijd echter van Duitsland worden gewonnen. Dat het een lastig halve finale zou worden, dat stond voor de meeste Brazilianen wel vast. Spits Fred is nu eenmaal niet van het kaliber Pele, Romario of Ronaldo. En de geblesseerde vedette Neymar en geschorste topverdediger Thiago Silva konden niet meedoen.

TranenMaar dat het zou zo aflopen tegen Duitsland, nee daar had geen Braziliaan rekening mee gehouden. 1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0 en toen nog 7-1. Tranen vloeiden, van verdriet en schaamte. Echt overal. De commentator op de Braziliaanse televisie wist het zeker. Dilma Roussef is in het najaar kansloos als de verkiezingen weer op het programma staan. Kijkers knikten instemmend, alsof de presidente verantwoordelijk is voor de opstelling.

Dode mussenDe Goddelijke Kanaries waren dode mussen in Belo Horizonte. Tijdens de wedstrijd al braken en hier en daar relletjes uit in verschillende steden. Hopelijk loopt het niet verder uit de hand. Het WK is voorbij voor Brazilië, een trauma van ongekende omvang is geboren. Het zal nog wel even duren voor dat is verwerkt.