Nieuws Actueel

Naderend faillissement: De vrije val van V&D

Rik Nizet 5 februari 2015

V&D slaagt er al jaren niet in om uit de rode cijfers te komen. Sinds half januari probeert de warenhuisketen met een enkele noodgrepen de eigen toekomst veilig te stellen. Een overzicht.

Lees ook:'V&D houdt alleen slechte panden over'Faillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wet19 januari - V&D meldt dat de salarissen van alle circa 5000 werknemers per 1 februari met 5,8 procent worden gekort. Ook andere arbeidsvoorwaarden zullen worden versoberd. V&D zegt dat van de banken, vastgoedeigenaren en leveranciers eveneens een bijdrage wordt verwacht.

22 januari - Vakbond CNV legt zich er niet bij neer. De bond overweegt een rechtsgang. Ook vakbond FNV is geschokt en gaat de achterban hierover raadplegen.

26 januari - Uit een brief in handen van de Volkskrant blijkt dat V&D de verhuurders van zijn panden heeft gevraagd om een huurvrije periode van vier maanden. Ook wil V&D daarna een structurele huurverlaging.

28 januari - Het wordt duidelijk dat Sun Capital, de eigenaar van V&D, alleen bereid is opnieuw te investeren in het bedrijf als ook andere betrokken partijen meewerken. De extra investering van Sun zou 40 miljoen euro bedragen.

30 januari - Vastgoedbedrijf IEF Capital spant een kort geding aan tegen V&D. Het bedrijf eist ontruiming van de V&D's in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht, omdat het concern de huur niet meer betaalt. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen.

31 januari - V&D ontkent berichten dat de banken de kredietkraan bij de keten al hebben dichtgedraaid. De keten zegt ook nog altijd in onderhandeling te zijn met de verhuurders.

3 februari - V&D maakt op het laatste moment nog een deel van de huur aan IEF over. Maar het kort geding gaat door. V&D betoogt in de rechtszaal dat het bedrijf uitstel van betaling moet aanvragen wanneer zijn vier topvestigingen moeten worden ontruimd. Hierdoor zou 17 procent van de totale omzet wegvallen en dat zou in combinatie met de afvloeiingsregelingen voor de betrokken 606 werknemers ,,een brug te ver zijn''.

4 februari - Meerdere rechtsgangen volgen. De eigenaar van het V&D-pand in Roermond begint een kort geding. En de vakbonden stappen nu ook naar de rechter. V&D wil de aangekondigde loonmaatregelen nog wel verzachten, maar dat vinden de bonden niet voldoende. Verder wordt bekend dat CB, voorheen Centraal Boekhuis, en elektronicaconcern de BAS Group hun leveringen aan V&D hebben gestaakt.

Achtergrond: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten