Nieuws Actueel

Naheffing Belastingdienst: 150 euro aftikken

Rik Nizet 31 oktober 2014

De naheffing van de Belastingdienst voor 5 tot 6 miljoen mensen zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Fiscus verrast met forse naheffingDe naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes en kan oplopen tot zo'n 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering.

AfsprakenZe is het gevolg van afspraken die het kabinet in oktober vorig jaar bij het herfstakkoord maakte met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

PubliciteitscampagneWiebes zei vrijdag dat op Prinsjesdag vorige maand al een publiciteitscampagne van de Belastingdienst is begonnen om mensen te waarschuwen over de aanstaande naheffing. Hoe hoog de heffing precies is, ontdekken mensen als ze op 1 maart volgend jaar hun Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) bekijken. Ze hebben daarna volgens Wiebes "geruime tijd'' om het geld te betalen en voor wie dat niet kan, zijn er de normale betalingsregelingen van de fiscus.

SchatkistWiebes kon vrijdag niet zeggen hoeveel de naheffing de schatkist op gaat leveren. De Tweede Kamer debatteert maandag met de VVD-staatssecretaris over de naheffingen.