Nieuws Actueel

'Naheffing gespreid betalen'

Rik Nizet 31 oktober 2014

Oppositiepartijen D66 en SP vinden dat de 5 tot 6 miljoen mensen die een naheffing krijgen van de fiscus de kans moeten krijgen dat gespreid te betalen.

Fiscus verrast met forse naheffing150 euro aftikkenDe naheffing is "gewoon slecht nieuws'', zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees in reactie op de naheffing van gemiddeld 150 euro. Hij pleit er voor dat de naheffing voor iedereen gespreid kan worden betaald als de omvang per belastingplichtige volgend jaar juni precies duidelijk is. Koolmees erkent dat hij wist dat de naheffing zou komen, maar hij wist niet dat het om zo'n grote groep mensen zou gaan.

OphelderingDonderdag was er nog sprake van naheffingen van tussen de 300 en 700 euro, inmiddels gaat het volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om een gemiddelde van 150 euro. "Hier moet maandag echt wel opheldering over komen'', zegt Koolmees.

OnbetrouwbaarSP-Kamerlid Farshad Bashir vindt de wijze waarop de naheffing wordt doorgevoerd niet kunnen. "Mensen moeten kunnen vertrouwen op berekeningen. Kan dat niet, dan wordt de overheid onbetrouwbaar.'' Hij geeft D66 de schuld van de naheffing. "Dit is een Pechtold-heffing die het resultaat is van handjeklap vorig jaar bij het herfstakkoord."

De VVD wil pas maandag bij de behandeling van het Belastingplan van Wiebes in de Tweede Kamer reageren.