Nieuws Actueel

NAM luistert beter naar trillingen in Twentse bodem

Van onze redactie 19 augustus 2015

Nam plaatst geofoons Toma Tudor

In de omgeving van de gasvelden die door de NAM met water worden geïnjecteerd, heerst onrust. Bij mogelijk vijftig woningen zou schade zijn ontstaan als gevolg van trillingen in de bodem. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) wil onderzoeken of die veroorzaakt worden door de waterinjecties. Het bedrijf betwijfelt dat. Er loopt naar de scheuren in gebouwen ook een apart uitgebreid woningbouwkundig- en bodemonderzoek.

GeofooninstallatieEr komt op zeven plekken een geofooninstallatie. Dinsdag werd daarmee een begin gemaakt aan de Ootmarsumsedijk in Weerselo. Er werd daar een put van 200 meter diepte geboord. Om de 50 meter wordt in de put een geofoon geplaatst. Het boren van alle zeven putten duurt ongeveer drie weken. De geofoons zullen vermoedelijk eind dit jaar pas werken. De resultaten worden naar het KNMI doorgespeeld, die ze op haar website zal plaatsen.

Seismometerstations Het geofoonnetwerk is ook een aanvulling op de twee seismometerstations van het KNMI. Die stations hebben nog nooit een trilling waargenomen, zegt de NAM. Niet tijdens de gaswinning en niet tijdens het injecteren van de lege gasvelden met water. De geofoons zijn veel gevoeliger en nauwkeuriger. "Als er iets gebeurt, dan geven die precies aan waar die trilling was; zowel de locatie als op welke diepte. Op basis daarvan kunnen we veel beter bodemonderzoek doen", aldus NAM-woordvoerder Ernst Moeskis.

Foto's: Toma Tudor