Nieuws Actueel

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat komt naar voren uit onderzoek dat gebruik maakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.

ANP 3 december 2022

ANP031222095 1

Het NASA-programma gebruikt een speciale techniek die veranderingen in textuur en kleur detecteert op satellietbeelden om in kaart te brengen waar gewassen zijn geoogst of niet. Volgens NASA Harvest is bijna 6 miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 procent van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd geoogst. Vooral in de frontlinie bleef graan op de velden staan.

Het onderzoek roept de vraag op wat er met die gewassen gebeurt. Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Het is evenwel moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat omdat de herkomst van de ladingen niet duidelijk zijn. Rusland heeft ontkend graan te hebben gestolen.

Hogere prijzen

Oekraïne is een belangrijke exporteur van tarwe en de blokkade van zijn havens na de Russische invasie zorgde voor hogere prijzen. Daardoor werd het smokkelen van graan mogelijk lucratiever. Door een overeenkomst, waardoor Oekraïne de export kon hervatten, zijn de graanprijzen wel gedaald. Evengoed blijven de prijzen hoog.

Bijna een kwart van de Oekraïense tarwe wordt verbouwd op land dat Rusland beweert te hebben geannexeerd. Een deel van dat gebied wordt nog door Oekraïne gecontroleerd. De schattingen van NASA Harvest hebben betrekking op tarwe en omvatten tot dusver geen andere gewassen of levensmiddelen die werden opgeslagen. De bevindingen geven niet aan wat er met de gewassen is gebeurd nadat ze zijn geoogst.

De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, waarschuwde eerder dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn. De grote Oekraïense teler HarvEast zei eerder dat alle wintergewassen die hij op zijn land in de Donetsk-regio heeft geplant, deze zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald. Dit jaar gaf wintertarwe een zeer hoge opbrengst voor deze regio dankzij gunstige weersomstandigheden," zei de leiding van HarvEast. "Alles wat op onze velden werd geoogst, is gestolen en uit Oekraïne geëxporteerd."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws