Nieuws Actueel

Nasdaq dankzij Fed richting nieuw record

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5013104

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 18.149 punten en steeg de S&P 500 1,1 procent tot 2123 punten. De Nasdaq won 1,4 procent tot 5137 punten. De tot nu toe hoogste slotstand van de technologiegraadmeters is 5106,59 punten op 27 mei.

De Fed gaf aan nog dit jaar tot de eerste renteverhoging sinds 2006 te willen besluiten, maar voegde daaraan toe dat het om een kleine stap zal gaan. Ook met het afbouwen van de overige steunmaatregelen heeft de centrale bank geen haast. ,,Zolang het inperken van het ruime beleid stapsgewijs gaat, blijft het momentum voor de economie aan kracht winnen'', zei een handelaar.

Fitbit

Voordat de handelsdag op Wall Street begon, kwam de Amerikaanse overheid met positief nieuws over de banenmarkt. Het aantal uitkeringsaanvragen was vorige week 12.000 lager dan een week eerder. Uit een onderzoek van de Federal Reserve Bank of Philadelphia bleek dat de bedrijvigheid in en rond die stad deze maand flink is toegenomen. Ook dat gaf steun aan de handel.

Fitbit, dat onder meer fitnesshorloges maakt, werd bij zijn debuut op de New Yorkse beurs 50 procent meer waard. Beleggers lijken, gezien de koersexplosie, nog niet te vrezen voor de hevige concurrentie in de markt voor zogeheten wearables. Fitbit moet onder meer de strijd aan met de 'slimme horloges' van Apple. Bovendien is Fitbit aangeklaagd door Jawbone vanwege vermeende patentschendingen.

Producent van netwerkapparatuur Oracle (min 5 procent) kreeg juist de sterkste koersdaling in twee jaar voor zijn kiezen. Beleggers waren teleurgesteld in de resultaten die het bedrijf woensdagavond na het slot van Wall Street naar buiten bracht.

EPA