Nieuws Actueel

Nationale Groeimasterclass: Topondernemer is boekenwurm

Caroline Spilt 28 oktober 2015

Verne harnish nationale groei masterclass 335

Doe als Bill Gates en Mark Zuckerberg: lees! Kennis tanken vanaf papier is een investering die zich riant uitbetaalt, zegt groei-expert Verne Harnish tijdens de Nationale Groeimasterclass in Hilversum. "Niets slims komt uit je hoofd, als er niets eerst iets slims in gaat." Vier leestips voor de ondernemer die skyhigh met zijn bedrijf wil.

Lees ook: De gametip van groeigoeroe Harnish

Lezen is leergierigheid. En leergierigheid is belangrijk voor een leider, zegt Harnish. Als docent maakte hij er een sport van om te voorspellen wie van zijn studenten de grootste ondernemer zou worden. "Het was altijd degene die het meest vroeg, doorvroeg, het meest hongerig was."

DenkweekDus zet je smartphone uit en lees een boek of twee. "Microsoft-oprichter Bill Gates had de 'denkweek'. Een halfjaarlijks ritueel, waarin hij een week lang alleen maar boeken en white papers las. Facebook-baas Zuckerberg heeft de denkweek overgenomen. Hij leest drie uur per dag. Elke dag. Op hetzelfde moment.”

LeestipsSpeciaal voor de kleinere ondernemers heeft de groeigoeroe de volgende leestips:

1. Om de onderneming op de rit te krijgen: The E-myth – Michael Gerber"Dit boek is essentieel. Het legt uit waarom je áán je bedrijf moet werken, en niet ín je bedrijf."

2. Om de onderneming te funden: The customer-funded business – John Mullins"Funding moet je krijgen van je klanten, niet van je familie en vrienden. Leen nooit van bekenden. Dat legt te veel druk op relaties."

3. Om mensen aan te nemen als de onderneming eenmaal loopt: Who – Geoff Smart

4. Voor iedere bedrijfsleider: Reinventing organisations - Frederic Laloux "Sla deel één over. Veel te academisch. Ga meteen naar deel twee. Daarin staan voorbeelden van bedrijf na bedrijf na bedrijf. Zelfs van jullie eigen thuiszorgorganisatie Buurtzorg." Negenduizend verplegers worden geleid door maar 45 managers. "Buurtzorg is een fascinerende case study voor bedrijven wereldwijd."