Nieuws Actueel

Nationale Herdenking slachtoffers MH17

Van onze redactie 9 november 2014

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig, evenals prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Premier Mark Rutte houdt een toespraak en theologe en presentatrice Jacobine Geel sluit het inhoudelijke deel van de bijeenkomst af. Ook zijn kabinets- en Kamerleden, oud-minister Frans Timmermans, burgemeesters, buitenlandse ambassadeurs, familierechercheurs en begeleiders van Slachtofferhulp erbij.

Naar de herdenking komen ruim 1600 nabestaanden, onder wie tientallen uit het buitenland. De ceremonie, die wordt geleid door Maartje van Weegen, is in nauw overleg met hen tot stand gekomen. Drie nabestaanden voeren het woord en een vierde draagt een gedicht voor. Voor de ingang van de zaal staan de namen van alle slachtoffers. De aanwezigen kunnen hier bloemen neerleggen, zodat een erehaag ontstaat. Aan het eind van de dienst zijn foto's te zien van de slachtoffers, ingestuurd door hun nabestaanden.

De NOS zendt de dienst, die tot ongeveer 14.30 uur duurt, rechtstreeks uit op radio en televisie. Op overheidsgebouwen hangt de vlag maandag halfstok. Gemeenten kunnen zelf invulling geven aan de herdenkingsdag, maar uit een rondgang blijkt dat zij het veelal houden bij de vlaginstructie. In Rotterdam is maandagavond een herdenkingsconcert en zaterdag is er een benefietconcert in Zuidlaren (Drenthe). In veel plaatsen zijn de doden eerder al herdacht.