Nieuws Actueel

Nationale Hypotheek Garantie minder toegankelijk

Van onze redactie 21 maart 2015

Image 4817896

De datum van de hypotheekofferte is hierbij bepalend. Aangezien sommige hypotheekadviseurs een paar weken de tijd nemen om een offerte op te stellen, begint de tijd te dringen.

Arbeidsongeschiktheid De Nationale Hypotheek Garantie keert uit als een huis voor de eigenaar onbetaalbaar wordt door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, echtscheiding of het overlijden van een partner. De woningbezitter ontvangt in die gevallen een bedrag om de hypotheek weer betaalbaar te maken. Of de NHG scheldt de restschuld kwijt als blijkt dat verkoop de enige optie is en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek.

Voor de verzekering betaal je een eenmalig bedrag dat je kunt meefinancieren in de hypotheek. In ruil daarvoor krijg je een rentekorting die kan oplopen tot 0,7 procent. "Die korting is groter dan de kosten van de verzekering, dus het is altijd slim te kopen met NHG-garantie", stelt Hans André de la Porte, de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Minder huizenbezitters Maar vanaf deze zomer komen weer minder huizenbezitters in aanmerking voor de aantrekkelijke NHG. De 1e helft van vorig jaar lag de grens nog op 290.000 euro. In juli 2014 ging de NHG- grens omlaag naar 265.000 euro en binnenkort daalt hij dus naar 245.000 euro.

Dat betekent dat de woning dan maximaal 231.132 euro mag kosten. Daar kunnen nog 6 procent kosten bovenop komen, zoals de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris en de makelaar. Dit geldt alleen voor nieuwe aankopen. Heb je eenmaal gekocht met NHG, dan behoud je de verzekering.

Gemiddelde woningprijs Vanaf 1 juli 2016 mogen alle kosten opgeteld nog maar 225.000 euro bedragen om in aanmerking te komen voor de NHG. De kans is groot dat het daar niet bij blijft. "Het kabinet wil de NHG uiteindelijk aanpassen aan de gemiddelde woningprijs", zegt de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Die lag in het laatste kwartaal van 2014 op 215.000 euro.

André de la Porte maakt zich geen zorgen over deze beperking. "Tijdens de crisis is de grens tijdelijk omhoog gegaan. Maar de NHG is bedoeld huiseigenaren met een bescheiden inkomen – vaak starters – te beschermen tegen de risico’s die een eigen huis met zich meebrengt."

Woningmarkt Vereniging Eigen Huis verwacht niet dat dit de woningmarkt negatief zal beïnvloeden. "De rentekorting die je krijgt met een NHG is aantrekkelijk. Maar de meeste huizenbezitters konden de woning ook al kopen zonder die korting. De rente staat namelijk sowieso laag op dit moment", aldus André de la Porte.

Er werd de laatste jaren steeds vaker een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie. In 2014 ging het om liefst 4.792 huishoudens waarbij de woning gedwongen moest worden verkocht. De normen voor uitkering zijn vorig jaar dan ook aangescherpt.

Restschuld Volgens de NHG wordt een hypotheek sindsdien minder snel als ‘ondraaglijk hoog’ beschouwd en zal er dus sneller worden geoordeeld dat er geen sprake is van gedwongen verkoop. Daar zit volgens André de la Porte ook een voordeel aan. "Nu gaat de voorkeur er vaak naar uit om te kijken hoe iemand in zijn huis kan blijven wonen zodat er geen restschuld ontstaat."