Nieuws Actueel

Nationale Iconen 2014: De innovatietoppers van Nederland

Rik Nizet 6 november 2014

Vier Nederlandse innovatieve projecten zijn donderdag onderscheiden. De makers en bedenkers krijgen hulp van het kabinet bij het bieden van een internationaal podium om de vindingen te presenteren.

De winnaars zijn de bedenkers van 'Bioneedle' (een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren), 'Hybride aardappels' (een techniek waarmee het genetisch materiaal van de aardappel sterk verbeterd en gevarieerd kan worden), 'Quantum technologies' (computers met meer rekenkracht en die data kunnen teleporteren) en 'Gekweekte stamcellen' (een techniek die stamcellen identificeert en oneindig kan vermeerderen).

Totaal kwamen bedrijven en kennisinstellingen met 165 inzendingen. De vier overgebleven projecten zijn uitgeroepen tot 'Nationale Iconen 2014'. De winnaars werden donderdag, tijdens een congres over innovatie, door minister Henk Kamp bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander was daar ook bij.

Elke winnaar krijgt een minister of staatssecretaris als ambassadeur die hen de komende jaren gaat ondersteunen. Dit zijn Edith Schippers ('Gekweekte stamcellen'), Henk Kamp ('Quantum technologies'), Sharon Dijksma ('Hybride aardappels') en Lilianne Ploumen ('Bioneedle').

Nationale Iconen'Nationale Iconen' is een tweejaarlijkse wedstrijd die draait om baanbrekende innovatieve projecten die kunnen zorgen voor toekomstige welvaart en die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals vergrijzing, het energievraagstuk en het wereldvoedseltekort. Hans Wijers, oud-minister van Economische Zaken, is juryvoorzitter en adviseerde samen met de andere juryleden over de in hun ogen beste projecten.