Nieuws Actueel

Nationale rouw: Geen reclame uit respect

Bram de Vrind 23 juli 2014

Commerciële zenders stoppen met het uitzenden van reclames, treinen staan stil en kermisexploitanten draaien geen muziek. Over het hele land staan geven bedrijven invulling aan de dag van nationale rouw woensdag.

VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagOPROEP: 'Meneer Poetin, breng mijn kinderen naar huis' RAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenSLACHTOFFERS: 'Het is bijna niet te beseffen'ONDERZOEK: OVSE'ers bedreigd en weggestuurdMH17: Volledige passagierslijstREPATRIËRING: Een overzichtNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneAlle zenders van RTL zijn woensdagmiddag tussen half 4 en 6 uur reclamevrij. Bij RTL 4 duurt die periode langer. Die zender begint pas weer met tv-commercials om 20.10 uur tijdens de GTST Quiz.

Dat heeft RTL besloten naar aanleiding van de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

RTL Nieuws doet op RTL 4 en RTL 7 rechtstreeks verslag van de aankomst in Eindhoven van het transportvliegtuig met de eerste stoffelijke overschotten vanuit Charkov. Als de minuut stilte in acht wordt genomen schakelen ook RTL 5 en 8 rechtstreeks over naar Eindhoven.

RTL staat in de vooravond geheel in het teken van de vliegtuigramp met langere uitzendingen van het nieuws, Editie NL en RTL Boulevard. Op de onlineplatformen van RTL Nieuws zijn woensdag geen advertenties te zien.

Geen zomerhitsDe commerciële radiozenders Radio 538 en Q-music hebben woensdag hun uitzendingen volledig aangepast aan de dag van nationale rouw. Er zijn geen reclameboodschappen te horen en de muziekkeuze is minder uitbundig en vrolijk dan gewoonlijk. 'Geen zomerhits bijvoorbeeld', zegt een woordvoerder van 538.

Radiospelletjes en het weggeven van prijzen aan luisteraars zijn eveneens geschrapt, zeggen woordvoerders van Radio 538 en Q-music. Zo heeft Q-music de lunch voor luisteraars uitgesteld en rijdt de Q-ijskar woensdag niet uit om gratis ijsjes uit te delen. Ook berichten op sociale media van de zender worden aangepast aan de sfeer van de dag.

"We doen ook niet aan grappen en grollen, maar willen de luisteraars de ruimte geven hun verhaal te doen over de vliegtuigramp in Oekraïne", aldus de woordvoerder van 538.

Vanaf half 4 zal de muziekkeuze nog ingetogener zijn dan de rest van de dag. Rond 4 uur, als de vliegtuigen met lichamen in Eindhoven aankomen, is er even niets te horen op de zenders.

Winkeliers naar buitenWinkeliers in Barneveld en de acht omliggende dorpen gaan woensdagmiddag op straat voor hun winkel staan tijdens de minuut stilte. Daartoe heeft de Barneveldse Middenstandsvereniging hen opgeroepen, liet de gemeente woensdag weten.

De kermis in het dorp Voorthuizen wordt woensdagmiddag stilgelegd. De kermisexploitanten is gevraagd geen muziek te draaien.

Treinverkeer staat stilHet treinverkeer in Nederland staat woensdag toch een minuut stil. Dat heeft een woordvoerster van spoornetbeheerder ProRail namens de hele spoorsector laten weten. Aanvankelijk zouden de treinen om veiligheidsredenen niet stilstaan op de dag van nationale rouw.

In alle treinen en op de stations zal tussen 16:00 en 16.30 uur op een nog te bepalen vast tijdstip geen reisinformatie worden omgeroepen. Binnen die tijdspanne staan op een nog te bepalen moment alle treinen van NS, Arriva, DB Schenker, Connexxion en andere spoorgebruikers een minuut stil.

Het exacte tijdstip wordt in de loop van de woensdagochtend bekendgemaakt na overleg met Rijk en Schiphol. Dat laatste heeft te maken met de informatie over het moment waarop het vliegtuig met slachtoffers van de vliegramp landt op luchthaven Eindhoven, onderdeel van de Schiphol Group.

Het stilzetten van het treinverkeer vergt veel coördinatie. Zo moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat treinen in tunnels stilstaan. Ook moeten aannemers worden geïnformeerd die aan of langs het spoor werken dat ook zij het werk even stilleggen.

De spoorvervoerders hebben woensdag alle commerciële activiteiten stilgelegd. Ze willen zowel personeel en de reizigers in staat stellen een minuut stil te staan bij de ramp.