Nieuws Actueel

Nationale tv-trots Eyeworks wordt overgenomen

Merlijn Ensing 7 januari 2014

Het Amerikaanse Warner Bros wil Eyeworks kopen van Reinout Oerlemans. De verkoop is nog niet definitief, maar de Amerikaanse tv- en filmproducent doet nu een boekenonderzoek bij het bedrijf. Dat meldt RTLZ dinsdag op basis van ingewijden.

Volgens de televisiezender zien deskundigen geen beren op de weg voor de verkoop.

Eyeworks is een succesvol Nederlands mediabedrijf, met afdelingen in 15 landen. De tv- en filmproducent staat onder leiding van Reinout Oerlemans. Verschillende programmaformats uit de koker van Eyeworks schopten het tot nationale en internationale tv-hits.

Voormalig soapster Reinout Oerlemans (42) richtte het bedrijf in 2001 op. Inmiddels is behalve de oprichter ook Joop van den Ende eigenaar van een groot deel van de aandelen van de multinational.

Internationale successenIn meer dan 50 landen zijn programma's van Eyeworks te zien. Formats als de Nationale IQ test, Obese, CQC, Echte meisjes in de jungle en Sterren springen werden internationale successen.

OctoMomIn Amerika baarde het bedrijf onder meer opzien met de documentaire OctoMom - Me and my 14 kids, een realityshow over een moeder van een achtling. De plannen voor een dansprogramma met superster Justin Bieber zijn onlangs op de lange baan geschoven. In eigen land is Eyeworks verantwoordelijk voor successen als Flikken Maastricht, Sterren dansen op het ijs, Groeten uit de rimboe, Oh oh Cherso en Op zoek naar Zorro. In 2012 kwam de producent in het nieuws omdat RTL de realityserie 24 Uur: tussen leven en dood na één aflevering moest staken. Bij het filmen op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc was volgens betrokkenen de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van artsen geschonden.

Ook filmsEyeworks produceert naast tv-programma's ook films, waaronder New Kids, Nova Zembla en Komt een vrouw bij de dokter. Die laatste twee werden geregisseerd door Oerlemans.

WinstDe Amsterdamse tv-producent had in 2012 een omzet van ruim 250 miljoen euro en een nettowinst van 13,9 miljoen euro. Eyeworks heeft ongeveer 1500 werknemers in dienst.

Toch liever zelfstandigEyeworks werd de afgelopen jaren al vaker benaderd door geïnteresseerde partijen. In april 2011 gaf het bedrijf na een marktonderzoek door de Amerikaanse bank Goldman Sachs echter aan zelfstandig te willen blijven.

Warner Bros is onderdeel van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner. Dat bedrijf is ook de eigenaar van tv-zenders als TNT, CNN en HBO.