Nieuws Actueel

Natuurorganisaties: 'Veluwe moet op werelderfgoedlijst'

Van onze redactie 27 februari 2015

Samen met onder andere recreatieorganisatie Recron en het Veluwefonds hebben de organisaties het plan Wild van de Veluwe gemaakt, dat zij vrijdagmiddag hebben aangeboden aan Gelderse bestuurders. De 8 opstellers van het plan willen geld steken in een fikse opknapbeurt voor het natuurgebied, als andere partijen daar ook aan bijdragen.

Prehistorie De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied en tevens het omvangrijkste stuwwalgebied van West-Europa. In de bossen is de vorming van de aarde tot 150.000 jaar geleden zichtbaar. Daarnaast zijn er talloze sporen van menselijke bewoning vanaf de prehistorie. Plaatsing op de werelderfgoedlijst geeft de Veluwe meer internationale allure.

De natuur- en recreatieclubs willen dat gemeenten en provincie zo snel mogelijk ongeveer de helft van de vakantieparken op de Veluwe laten saneren of slopen. De Veluwe heeft de meeste overnachtingsplaatsen van Nederland, maar een groot deel van de huisjes en caravans wordt illegaal bewoond of is verkrot. ,,De Veluwe is verrommeld, de beleving is niet up-to-date, het herstel van natuur en landschap gaat te traag en de zichtbaarheid van het erfgoed moet beter'', zo vatten de plannenmakers het samen.

Bizons Om de Veluwe spannender te maken en dus meer toeristen te trekken, willen de organisaties meer wild loslaten. Er moeten meer herten, zwijnen, dassen en vossen gaan rondlopen. Binnenkort worden Europese bizons losgelaten. ,,Op de Veluwe moet je dagenlang kunnen dwalen en ook echt kunnen verdwalen.''