Nieuws Actueel

Nedcar ligt plat

Rik Nizet 26 juni 2015

Nedcar personeel 335

VDL Nedcar in Born ligt plat. Werknemers van de autofabriek hebben gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden FNV en CNV om 24 uur het werk neer te leggen voor een betere cao voor de metaalsector.

Een woordvoerster van VDL Nedcar bevestigde dat er sinds vrijdagochtend geen auto meer van de band rolt. Werkwilligen zijn naar huis gestuurd. Het waren er te weinig om de productie op gang te houden.

De autofabriek produceert sinds juli vorig jaar Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Dagelijks rollen er in Born zo'n driehonderd auto's van de band.

Moederbedrijf VDL Groep zegt de gang van zaken te betreuren, temeer omdat het hier gaat om een cao-conflict dat op landelijk niveau speelt. ,,Het geeft geen positief beeld naar onze klant toe.''

Nedcar is een van de bedrijven in de metaalsector waar werknemers vrijdag het werk hebben neergelegd. Volgens een woordvoerder van FNV hadden zich vrijdagochtend meer dan 4000 stakers gemeld, werkzaam bij bedrijven in onder meer de regio Eindhoven/zuidoost-Nederland, Rotterdam/Rijnmond en Haaglanden.

Deze week is de vijfde stakingsweek. Hierna geldt een zomerreces. In september willen de vakbonden weer beginnen met het houden van stakingsacties.

Inclusief de mensen die vrijdag meedoen, hebben volgens opgave van FNV circa 12.500 werknemers de afgelopen weken bij tientallen bedrijven gestaakt. In de klein- en grootmetaal werken bij elkaar zo'n 425.000 mensen.

De cao-onderhandelingen in zowel de klein- als de grootmetaal werden respectievelijk in maart en april afgebroken. Vervolgens gingen de werkgevers niet in op het ultimatum van de vakbonden om de eisen alsnog in te willigen. De bonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en willen verder onder meer dat de werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden.