Nieuws Actueel

Nederland belt anders door tappende overheid

Caroline Spilt 23 oktober 2015

Rutte belt mobiel335

De helft van de Nederlanders vind het belachelijk dat de overheid op grote schaal telefoongesprekken afluistert. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper dat Warble presenteert aan de vooravond van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam. Nederland tapt van alle landen ter wereld de meeste telefoongesprekken af. Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat het opsporen van criminelen als excuus wordt gebruikt om de privacy van burgers te schenden.

Dat Nederland wereldkampioen tappen is, is voor 68 procent van de Nederlanders nieuw. Zo’n twee derde weet niet dat zijn telecomaanbieder standaard zijn naam, adres en woonplaats aan de overheid doorspeelt. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, hebben zij beduidend minder vertrouwen in de overheid en telecomaanbieders. Ruim een kwart van de Nederlanders houdt er tijdens het bellen wel eens rekening mee dat hij wordt afgeluisterd. Ruim een op de vijf voelt zich door het idee te worden afgeluisterd wel eens belemmerd om vrijuit te praten.

PrivacydebatTijdens de International Privacy Conference die zondag in Amsterdam van start gaat, wordt een app gelanceerd die niet door overheden is te tappen. De Warble App neemt onder meer voor mensenrechtenactivisten, dissidenten en journalisten in landen als Rusland en China de belemmering weg om vrijuit te telefoneren. Voorafgaand aan de lancering gaan Europarlementariër Marietje Schaake, Quirine Eijkman van Amnesty International en advocaat Sidney Smeets in debat. Het debat is live te volgen.

WhatsApp wordt gewantrouwdMinder dan een kwart van de Nederlanders vertrouwt WhatsApp, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft weet niet dat het gebruik van WhatsApp gratis is omdat WhatsApp privégegevens deelt met anderen. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, wantrouwt twee derde de populaire communicatie-app. Het vertrouwen in Facebook, de eigenaar van WhatsApp, is nog minder: slechts 6 procent vertrouwt Facebook zijn privé-gegevens zonder zorgen toe. Een ruime meerderheid vindt dat hij eigenlijk bedachtzamer zou moeten zijn als het gaat om zijn digitale privacy.