Nieuws Actueel

'Nederland geeft met ene hand hulp, maar neemt met andere van arme landen'

Van onze redactie 23 maart 2015

Image 4820177

Nederlands en Europees beleid werken duurzame ontwikkeling in arme landen op allerlei manieren tegen. Dat concludeert Partos, de vereniging van 120 ontwikkelingsorganisaties in een rapport dat vandaag wordt aangeboden aan minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Pervers Terwijl Nederland jaarlijks bijna vier miljard euro uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking, ebben mede door ons gunstige belastingklimaat miljarden euro's aan kapitaal uit ontwikkelingslanden weg, zegt directeur Bart Romijn van Partos.

"Dat zulke belastingconstructies hartstikke legaal zijn, is pervers. Ontwikkelingslanden lopen meer belastinggeld mis dan al het geld dat naar ontwikkelingshulp gaat. De inspanningen voor ontwikkelingssamenwerking worden voortdurend ondermijnd door beleid op andere terreinen, zoals de wens om een gunstig vestigingsklimaat voor multinationals te creëren."

Macht Minister Ploumen onderstreept zelf ook dat haar collega's in het kabinet rekening moeten houden met negatieve gevolgen van hun beleid voor ontwikkelingslanden. In Europees verband is bovendien afgesproken dat serieus moet worden gekeken naar de effecten van besluiten buiten de EU-grenzen.

Ploumen doet haar best, maar zij loopt tegen beperkingen aan, zegt Romijn van Partos. "Ze legt het af tegen machtigere ministeries met andere belangen. Conflicten zoals in het Midden-Oosten die het nieuws domineren en voor grote stromen asielzoekers zorgen, zijn het gevolg van ongelijkheid in de wereld. Zo lang Nederland en de EU met de ene hand geven en met de andere hand nemen, zal die ongelijkheid niet worden opgelost."