Nieuws Actueel

Nederland heeft er geen vertrouwen in

Lotte Grimberg 20 november 2014

De stemming onder consumenten is in november gedaald. Vooral over de economische omstandigheden zijn ze een stuk somberder geworden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

DeelindicatorDe vertrouwensindicator van het CBS zakte met 5 punten en kwam uit op min 8. Dat betekent dat er 8 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. De deelindicator over de economie verslechterde 12 punten en komt uit op min 4.

Ongunstig"Consumenten vinden de tijd ongeveer even ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. Ook waren ze nagenoeg even negatief over hun financiën in de komende en afgelopen twaalf maanden'', aldus het statistiekbureau.

Het consumentenvertrouwen ligt in november op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (min 44).

NegatieverDe zogeheten Consumptieradar van het CBS laat zien dat de omstandigheden voor de consumptie van huishoudens in november zijn verslechterd. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie een stuk negatiever zijn geworden over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Tegelijkertijd zijn consumenten pessimistischer geworden over de toekomstige werkloosheid.