Nieuws Actueel

'Nederland helpt cyberdiensten andere landen'

Van onze redactie 14 april 2015

Image 4857544

Dat heeft Wilma van Dijk, de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dinsdag bekendgemaakt. De hulp is een van de belangrijkste uitkomsten van het cybercongres van de afgelopen dagen. Dat was een voorbereiding op de cybertop van donderdag en vrijdag.

Van Dijk noemt het belangrijk dat er sterke cybernooddiensten voor internet zijn. Die kunnen bijvoorbeeld een grote aanval afslaan en de schade herstellen. De diensten 'zijn vitaal voor een veilige toekomst en daarom hebben we nooddiensten nodig die goed functioneren, niet alleen hier maar overal', aldus Van Dijk.

CERTs Van Dijk sprak over zogeheten computer emergency response teams, oftewel CERTs. Dat zijn gespecialiseerde hulpdiensten voor het internet. De bekendste in Nederland is het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Defensie heeft ook een eigen team daarvoor, DefCERT, dat bijvoorbeeld wapensystemen beschermt. Ook grote bedrijven als KPN en ABN-Amro hebben hun eigen noodtroepen.

Een andere belangrijke uitkomst van het congres was een plan van een paar organisaties, waaronder KPN en het NCSC, om samen te werken tegen een bepaalde vorm van internetfraude. Daarbij gebruiken mensen valse adressen van computers. Dit wordt onder meer gedaan wanneer iemand een website of een server plat wil leggen. De manier maakt het moeilijk de daders te achterhalen. Op de cybertop wordt donderdag en vrijdag verder gepraat over manieren om dat te bestrijden.