Nieuws Actueel

Nederland in ban van supercell

Lotte Grimberg 26 augustus 2015

Nederland kan vanavond flinke hoosbuien, zware windstoten en zelfs supercells verwachten. Twee dagen geleden nog verwoeste een supercell meerdere huizen in de kop van Noord-Holland. We moeten ons dus klaar gaan maken voor een onrustige avond. Maar wat is een supercell en wat kan je doen om toch veilig te zijn?

Lees ook: Opnieuw gevaarlijke onweersbuien

Een supercell is het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Door op- en neerwaartse luchtstromen ontstaat er een draaiende kolk waarbinnen veel neerslag en hagel valt. Ook onweer en zware windstoten, vandaag mogelijk van 90 tot 95 kilometer per uur, maken deel uit van in de cell.

DodenDe twee luchtstromen, de warme stijgstroom en de koude daalstroom, draaien gescheiden van elkaar. Hierdoor kan de supercell uren blijven bestaan. De supercell mag zich dan wel boven zee ontwikkelen, maar zelfs in Brabant ben je niet veilig met deze storm. In 1967 vielen er in Chaam en Tricht zeven doden vanwege een hevige supercell.

Binnen vijftien seconden maakte de supercell van 25 juni 1967 maar liefst 1500 Trichtenaren dakloos. In Tricht vielen daarnaast vijf doden en raakte veel mensen gewond. Na dit spoor van verwoestingen trok de storm noordwaarts richting Chaam. Op de camping in het Brabantse plaatsje vielen twee doden.

PukkelpopEen meer recentere vernietigende supercell is degene die van het Belgische festival Pukkelpop 2011 een ravage maakte. Er vielen vijf doden en er raakte twaalf festivalgangers zwaargewond, waarop de organisatie besloot het festival af te lassen.

Twee dagen geleden trof een supercell de kop van Noord-Holland. Waarbij onder andere een boerderij met de grond gelijk werd gemaakt. En nu is het dus weer raak.

ontreddering hierzo. Ongeloof. Windhoos @janvissersweer pic.twitter.com/07NPaewm4q

— Diederik van Arkel (@tdiederik) 24 augustus 2015

De storm gaat voor niets of niemand uit de weg. Maar wat kan je doen om toch een beetje veilig te zijn? Blijf thuis! Het is een open deur, maar toch negeren veel mensen het advies van verschillende weerplatforums. Daarnaast is het verstandig om thuis niet voor het raam te gaan zitten. Verstandiger is om te gaan schuilen in een kelder zonder ramen, in een badkuip of op de wc.

Mocht je toch zo eigenwijs zijn om buiten te zijn en de storm komt eraan, ga dan in een greppel of sloot liggen met je armen om je hoofd heen.

Nederland blijft nuchter. Eerst zien, dan geloven is het motto.

Ik nam de #supercell-berichten niet zo serieus. Als je vanmiddag in #Haarlem een loungeset ziet rondvliegen, die is van mij!

— Linsey (@LiinseyJ) 26 augustus 2015

@Ricksen_ kans groot dat we in de prijzen vallen #supercell #onweer #noodweer pic.twitter.com/XcvhoiQOGv

— Henry58 (@hehoka) 26 augustus 2015