Nieuws Actueel

Nederland is een hulpeloze kale zandbank

Bram de Vrind 10 februari 2014

Vanuit de lucht is de impact van de crisis op de vermaarde eilandprojecten van Dubai duidelijk zichtbaar. Maar de palmeilanden en de kunstmatige archipel 'The World' maken een comeback. Op het Nederlandse eilandje wordt gebouwd aan boetiekhotels, restaurants en straten met sneeuw.

De Wereld ligt er maar verlaten bij deze zonnige middag. Nederland is niets meer dan een hulpeloze zandbank die te midden van andere Europese eilanden al jaren in de diepblauwe zee wacht op bewoners. Vooralsnog valt alleen in Libanon iets te beleven. De Royal Island Beach Club op het eiland wordt zo nu en dan opengegooid voor romantische avonden of dandy feestjes.

| Het eiland Libanon is vooralsnog het enige in 'de Wereld' waar iets valt te beleven

WereldkaartWe cirkelen met een Cessna 208 watervliegtuigje boven het project dat bestaat uit 300 eilandjes die in de vorm van een wereldkaart zijn opgespoten voor de kust van Dubai. De emiraat aan de Perzische Golf ging de afgelopen jaren gebukt onder een weergaloze vastgoedcrisis. De impact daarvan wordt treffend zichtbaar als we over Dubai’s beroemde eilandprojecten voor de kust vliegen. Vooralsnog is van de vier geplande megaprojecten slechts één (Palm Jumeirah, 30.000 inwoners) voltooid.

| Palm Jumeirah biedt plek aan 30.000 inwoners

Kopje onderStaatsvastgoedfonds Nakheel liet tot 2008 vol zelfvertrouwen palmeilanden opspuiten terwijl de vastgoedmarkt letterlijk skyhigh ging. Maar door de crisis verdampte de buitenlandse geldstroom, waarop vastgoedprijzen kelderden en bouwprojecten werden stilgelegd. Nakheel ging kopje onder en moest met miljardensteun worden gered door de olierijke grote broer Abu Dhabi.

| Palm Jebel Ali: de enige bouwwerken bestaan vooralsnog uit betonnen palen

Vier pretparkenNadat de Cessna eerder op de middag is losgekomen van het water, vliegen we al snel over Jebel Ali. Het tweede palmeiland, dat in 2008 werd voltooid, is minstens twee keer zo groot als zijn voorganger en moet ooit plaats bieden aan 250.000 mensen en vier pretparken. Maar omdat Nakheel het project heeft stopgezet, bestaan anno 2014 de enige bouwwerken uit betonnen palen die de aanzet vormen voor bruggen waarover ooit verkeer moet razen.

| Het Atlantis Hotel is het klapstuk van het afgebouwde Palm Jumeirah eiland

Geen baggerschip te bekennenEen kwartier later zwiept de Cessna naar links, waarop een enorme kale zandplaat in beeld komt. Het derde palmeiland 'Deira', moet nog groter worden dan Jebel Ali en Jumeirah bij elkáár. Maar als we er overheen vliegen is er geen baggerschip meer te bekennen. Ook hier werd de aanleg in 2008 stilgelegd, toen slechts 25 procent van het project was opgespoten.

| De zandplaat onder de horizon is de aanzet voor wat het grootste aller palmeilanden moest worden

Fikse tegenvallerHet stopzetten van deze projecten betekende een fikse tegenvaller voor de Nederlandse baggeraar Van Oord, dat een megadeal had gesloten voor baggerwerkzaamheden in Dubai. Van Oord had ten tijde van de bouwstop nog een opdracht ter waarde van euro 2,5 miljard in Dubai uitstaan, waarvan het pas 1 miljard had uitgevoerd. Van Oord heeft in principe het recht om weer aan de slag te gaan als het opspuiten de komende jaren wordt hervat, maar "daar ga ik niet vanuit", zei CEO Pieter van Oord tegen het FD.

| Het project dat nooit zal worden afgebouwd: Palm Deira

ComebackMaar dat was in 2011. Inmiddels lijken Dubai en zijn eilandprojecten bezig aan een comeback. De vastgoedmarkt herstelt: in het tweede kwartaal van 2013 stegen de huizenprijzen in Dubai zelfs met een 22 procent. Projectontwikkelaar Nakheel maakt inmiddels weer winst. Het zegt het vastgelopen Deira project nog dit jaar opnieuw in de aanbesteding te doen – zij het in sterk verkleinde vorm.

| Wolkenkrabbers in de zakenwijk Dubai Marina met op de achtergrond Palm Jumeirah

RestschuldDe ontwikkeling van palmeiland Jebel Ali gaat verder als de vastgoedmarkt verder aantrekt. Nakheel zal zijn restschuld van 3,5 miljard dollar "binnen vijf jaar afbetalen", beloofde directeur Rashid Lootah afgelopen december aan de Sunday Times.

| Projectie van 'The Heart of Europe'

Bizarre eyecatcherOp Wereld komt er vanaf 2016 meer leven in de brouwerij – als we projectontwikkelaar Kleindienst Group mogen geloven. De Duitse projectontwikkelaar is deze maand begonnen met de bouw van het megaproject ‘The Heart of Europe’ met luxe boetiekhotels, restaurants en uitgaansgelegenheden op zes Europese eilanden, waaronder Nederland. Bizarre eyecather van het project: straten met sneeuw.

| Vanaf 2016 moet er op 'De Wereld' meer leven in de brouwerij komen

Outdoor climate controlThe Heart of Europe moet het eerste project ter wereld worden met 'outdoor climate control'. “We zullen gebruik maken van state-of- the-art Duitse technologie om dat voor elkaar te krijgen”, zei een woordvoerder tegen Emirates 24/7, zonder verdere details te noemen.

| AA Properties staat naar eigen zeggen op het punt om villa's op het eiland Taiwan te bouwen

TaiwanEen paar eilanden verderop staat AA Properties naar eigen zeggen op het punt om te beginnen met de bouw van een project met miljoenenvilla’s op het eiland Taiwan. De Nederlandse oprichter Jeroen van der Geer zei vol optimisme tegen Emirates 24/7 dat hij nog niet kan vertellen wat de villa’s exact gaan kosten. "De markt gaat zo snel omhoog dat niemand kan voorspellen wat de prijzen over twee of drie jaar zullen zijn.”