Nieuws Actueel

'Nederland is klaar voor sprinkhaan'

Rik Nizet 30 oktober 2014

Een krokant gefrituurde sprinkhaan als snack of een meelwormenquiche als hoofdmaaltijd? Lange tijd moesten veel Nederlanders niets hebben van eetbare insecten, maar inmiddels is dat wel anders. "Heel veel mensen zijn erg enthousiast geworden en vinden ze heerlijk. Het insectengerecht moet dan wel goed zijn klaargemaakt’’, vertelt de Wageningse hoogleraar insectenkunde Marcel Dicke.Kakkerlak in boodschappenmandje

Hij reageerde op de plannen van Jumbo om vanaf volgend jaar in al zijn supermarkten eetbare insecten te gaan aanbieden. Volgens hem blijkt uit een recente online-enquête dat 70 procent van de ondervraagden ‘zeker’ of ‘misschien’ eetbare insecten zal consumeren. Zo’n 30 procent zegt dit zeker niet te gaan doen.

InsectenburgersIn België is het volgens de hoogleraar al sinds begin van deze maand mogelijk om producten als insectenburgers en insectenspreads te kopen in de supermarkt. In Nederland zijn eetbare insecten nu alleen verkrijgbaar bij de groothandel, delicatessenwinkels of via internet. De insecten die voor consumptie worden gekweekt zijn sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen.

"Heel goed dat Jumbo dit nu doet. Qua voedingssamenstelling zijn insecten minstens zo goed als vlees. De vetten zijn gezonder en ook de mineralen zijn beter. Qua eiwitten zijn eetbare insecten vergelijkbaar met vlees’’, aldus Dicke, een van de auteurs van Het Insectenkookboek.

Volgens hem maakt de groeiende wereldbevolking het bovendien noodzakelijk dat er een aanvullende bron van voedingsmiddelen komt, naast vlees.