Nieuws Actueel

Nederland is wereldtop internationale handel

Rik Nizet 1 april 2014

Nederland behoort tot de wereldtop van landen met beste faciliteiten voor de internationale handel. Ons land steeg dit jaar van de 7e naar de 3e plaats van de zogeheten Enabling Trade Index van het World Economic Forum (WEF) die de openheid van economieën van 138 landen meet.

Singapore en Hongkong voeren de lijst net als in voorgaande jaren aan. Nederland rukte op van de 10e plaats (in 2010) via de 7e plaats in 2012 naar de 3e plaats dit jaar. Het dinsdag gepubliceerde Global Enabling Trade Report, waarvan de index onderdeel is, roemt Nederland onder meer om zijn haven- en ICT-infrastructuur en de kwaliteit, transparantie en efficiency van douane- en daaraan gerelateerde diensten.

SmeerolieNederland behoort volgens het rapport tot de beste landen op het gebied van fysieke en digitale infrastructuur. Op het onderdeel infrastructuur staat Nederland op de 3e plaats en haveninfrastructuur zelfs op de 1e plaats. Een goede fysieke en digitale infrastructuur is "smeerolie om handel te drijven'', zegt hoogleraar Henk Volberda van onderzoeksinstituut INSCOPE - Research for Innovation dat namens het WEF het onderzoek onder Nederlandse bedrijven uitvoerde.

BelastingsysteemEen puntje van kritiek betreft het Nederlandse belastingsysteem dat volgens het rapport een belemmering vormt voor de internationale handel. ,,Ondanks het feit dat de importbelastingen in Nederland tot de laagste ter wereld behoren (plaats 5), wordt het Nederlandse belastingsysteem rond de import als complex ervaren (plaats 110) en zijn er veel verschillende importbelastingen waar een bedrijf mee te maken heeft (plaats 109)'', aldus het onderzoek.

Volgens Volberda draagt de complexiteit en hoeveelheid van Nederlandse importbelastingen er toe bij dat bedrijven veel tijd en geld kwijt zijn om producten en diensten te importeren in Nederland, wat het voordeel van lage importbelastingen gedeeltelijk vermindert.