Nieuws Actueel

Nederland kampioen illegale ontbossing

Rik Nizet 17 maart 2015

Nederland kampioen illegale ontbossing groot

Binnen de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van producten die illegale ontbossing veroorzaken. Het gaat vooral om palmolie en soja.

Dat stelt de internationale organisatie Fern, die de Europese betrokkenheid bij bossen in de gaten houdt. Volgens de stichting zijn Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Frankrijk samen de grootste verbruikers van grondstoffen die zijn geproduceerd op illegaal ontbost land.

Van alle illegale landbouwgrondstoffen die internationaal worden verhandeld gaat een kwart naar de EU. Het gaat daarbij om 27 procent van alle soja, 18 procent van alle palmolie, 15 van al het rundvlees en 31 procent van al het leer, stelt Fern.

Schokkende conclusieGroenLinks in het Europees Parlement spreekt over een schokkende conclusie en een dubieuze koppositie van Nederland. De partij pleit voor strengere regels.

Uitdijende veestapelDe organisatie Milieudefensie benadrukt dat soja als voer voor "onze uitdijende veestapel" de hoofdoorzaak is van de groeiende vraag naar soja, en daarmee ontbossing. "Het drama achter onze megastallen en goedkoop vlees start bij de herkomst van ons veevoer. De oplossing ligt hier, door zelf ons veevoer te verbouwen", aldus Milieudefensie in een reactie.

Milieudefensie roept de Nederlandse overheid en Europa op de teelt van eiwitrijke veevoergewassen in Europa te bevorderen. Dat voorkomt ontbossing en maakt minder afhankelijk van de import uit Zuid-Amerika.