Nieuws Actueel

Nederland maakt zich op voor zonsverduistering

Van onze redactie 16 maart 2015

Image 4809659

De aarde, maan en de zon komen vrijdag op 1 lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80% van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan. De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard.

'Alles wel bekend' Volgens Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde, is de zonsverduistering op aarde voor wetenschappers niet erg interessant meer omdat alles al wel bekend is. ,,Astronomisch gezien werken wij niet meer met zonsverduisteringen op aarde, maar het blijft natuurlijk wel een heel erg mooi, spannend en indrukwekkend verschijnsel’’, vertelt de sterrendeskundige van de Universiteit van Leiden. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.

Mensen die het bijzondere natuurfenomeen vrijdag willen aanschouwen moeten wel hun ogen goed beschermen, waarschuwt Icke: ,,kijk nooit, maar dan ook nooit, direct naar de zon zonder de juiste oogbescherming. Ook niet met een zonnebril of een cd’’, aldus de sterrendeskundige. Ook mensen die een selfie gaan proberen te maken met de eclips als achtergrond moeten uitkijken dat ze niet rechtstreeks in de zon kijken.

En zelfs met een zogeheten eclipsbril is het volgens Icke oppassen. ,,Het risico bestaat dat deze van je neus valt op het moment dat je naar de zon kijkt, waardoor je ogen alsnog ernstige schade kunnen oplopen’’, aldus de hoogleraar.

Projecteren Een veiligere manier om naar de verduistering te kijken is het beeld van de verduisterde zon te projecteren op een witte achtergrond. ,,Dat doe je door een klein gaatje van enkele millimeters te prikken in een stuk karton, waar je de zon door laat schijnen. Normaal gesproken zie je een rond beeld van de zon, maar door de verduistering zie je een sikkelvorm''.