Nieuws Actueel

Nederland miljoenen kwijt aan spoorstaking Duitsland

Lotte Grimberg 5 november 2014

De Duitse machinistenstaking zorgt komende dagen naar verwachting voor "miljoenen euro's schade'' bij spoorvervoerders en overslagbedrijven in Nederland. Dat voorziet Ad Toet, directeur van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

OosterburenDe Duitse vakbond GDL organiseert bij onze oosterburen een staking die duurt van woensdagmiddag tot maandagmorgen. Veel Duitse machinisten doen daar aan mee. De actie treft ook ons land. Vanuit Nederland rijden dagelijks zo'n 150 goederentreinen van en naar Duitsland. Een groot deel daarvan zal waarschijnlijk niet kunnen rijden.

Haven"De impact is erg groot'', zegt Toet. "De staking heeft niet alleen gevolgen voor transportbedrijven. Ook de overslag in de Rotterdamse haven wordt erdoor geraakt. En waarschijnlijk is het spoorvervoer ook na de staking nog minstens 1 week ontregeld.''

WeilandDB Schenker Rail, de grootste spoorvervoerder in Nederland, zegt komende dagen alleen met treinen naar Duitsland te rijden als zeker is dat die trein ook op de bestemming kan aankomen. "Een trein die halverwege in een weiland stil komt te staan, is voor klanten erger dan een trein die niet rijdt'', aldus een woordvoerder.

GrensOok Nederlandse treinreizigers kunnen hinder ondervinden van de staking, liet de NS dinsdag al weten. Een aantal internationale passagierstreinen rijdt niet, of slechts tot de grens.

De stakende machinisten willen meer loon en een kortere werkweek. In oktober legden zij ook al meermalen het werk voor korte tijd neer.