Nieuws Actueel

Koenders biedt forensische hulp voor crash

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4824324

Het gebeurt wel vaker dat landen met slachtoffers gevraagd worden een deskundige aan te wijzen. Bij de vliegramp in Tripoli is dat ook gebeurd. Bij die ramp kwamen 70 Nederlanders om.Internationaal is afgesproken dat een onderzoek naar een vliegtuigcrash altijd wordt geleid door het land waar het toestel is gecrasht. Ook het land waar de luchtvaartmaatschappij is geregistreerd, doet automatisch mee aan het onderzoek.

Er is tot nog toe geen uitnodiging binnen voor een Nederlandse expert. ,,Maar dat is niet zo gek, zo snel na de crash'', vindt woordvoerder Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV).

Vervolg onderzoek Als die uitnodiging er komt, dan wordt gekeken of afreizen naar de plek van de ramp zinvol is en op welke manier het onderzoek wordt gevolgd.

Mocht een Nederlandse deskundige worden aangewezen, dan krijgt die een passieve rol. ,,Hij heeft het recht om het onderzoek te volgen, maar niet om te participeren'', aldus Van der Weegen. ,,Hij vormt geen onderdeel van het onderzoeksteam, maar heeft wel toegang tot de feitelijke informatie die daaruit komt en tot informatie over de voortgang. Hij mag de plek van de crash bezoeken en mag bijstand verlenen bij de identificatie van de slachtoffers.''

Idee hierachter is dat Nederlandse nabestaanden goed geïnformeerd kunnen worden over de voortgang van het onderzoek, en uiteindelijk ook over de definitieve bevindingen. ,,De door Nederland afgevaardigde deskundige heeft ook recht op een kopie van het eindverslag.''